Hans Borgers van Borgers Bananas:

"Geen afschaffing maar verlaging invoertaks bananen"

Tholen - Dinsdag publiceerden wij in een artikel over de verwachtte afschaffing van de bananenlicenties. Freshfel zegt verheugd te zijn over de beslissing van het EU-comité om de bananenlicenties af te schaffen. Jaarlijks importeert de EU ongeveer 4,8 miljoen ton bananen uit derdewereldlanden. Voor de bananen uit de ACP-landen (ongeveer 900.000 ton) zijn overigens sinds 2008 al geen invoercertificaten meer nodig.

Hans Borgers van Borgers Bananas beaamt dat afschaffing van de bananenlicenties een welkome stap zou zijn. "Deze zijn inderdaad omslachtig en hebben geen toegevoegde waarde meer." Volgens hem is er echter geen sprake van een afschaffing. Wel wordt de invoertaks verlaagd per 2012. "De invoerheffing gaat met 15 cent per doos naar beneden", licht hij toe. "Dit betekent dat we nu, naar gelang het gewicht niet € 2,65 maar € 2,50 per doos extra moeten betalen." Hij vertelt dat deze heffing in 2017 verder zal worden verlaagd.

Afschaffing van de bananenlicenties zou voordelen opleveren voor de bananenimporteurs uit de EU. Hans vertelt dat het geld, dat nu extra betaald moet worden om bananen te importeren, naar Brussel gaat voor het verbeteren van de bananensector in de diverse derdewereldlanden. "We hebben het hier over miljarden, maar na al die jaren is het nog steeds vrij onduidelijk waar het geld blijft."

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.