Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Door: Robert Lens

"Veel meer mogelijk op Bali Horticultural Festival"



Het zijn drukke tijden hier op Bali. Politie-agenten die driftig met hun fluitjes en vlaggetjes je proberen een bepaalde richting in te sturen. Natuurlijk niet de richting die je wenst. Kinderen langs de weg die telkens beginnen te juichen als er een limo langs rijdt. Ja, Obama en andere hoogwaardigheidsbekleders zijn op het eiland. Afgesloten wegen en militair vertoon overheersen het zuidelijk deel van het eiland. Toch is er ook nog gelegenheid voor een ander kleinschalig festival, het Bali Horticultural Festival in Sanur. Een jaarlijks terugkerend festival. Gepresenteerd worden planten en groente en fruit, komende van de vele eilanden van de archipel. Bij de planten ligt de nadruk op de vele gekleurde orchideeën.



Het groente- en fruitverhaal is iets anders. Bij de entree staan vele verschillende offers die de plaatselijke bevolking op hun hoofd dragen richting de dagelijkse ceremonies, die het eiland kent. In deze offers zijn verschillende soorten fruit verwerkt. Elk op een andere manier en aan het mooiste offer wordt een prijs vergeven. Dat zal echter op de eerste dag moeten gebeuren aangezien de brandende zon geen goed doet aan de kwaliteit van het getoonde.



Naast natuurlijk de eettenten, logisch, het is Indonesië, zijn er ook verschillende tenten waar groente en voornamelijk fruit gepresenteerd wordt. Vele bekende soorten zoals de ramboutan, mangistan, een overvloed aan mango's, meloenen en papayas maar ook verschillende onbekendere soorten zoals de kasturi, mentega, mundar en de ramania. Soorten die de Europese markt waarschijnlijk nooit zullen bereiken, aangezien deze producten zeker niet de schoonheidsprijs hebben gewonnen of zullen winnen. Jammer omdat het wel smaakvolle producten zijn. Een zelfde verhaal gaat op voor de zeer zoete mango's. Deze zijn diep groen van kleur met een volle gele binnenkant. Perfect om te eten maar helaas vertoont vrijwel elke mango wel een klein zwart vlekje, iets waar een Europese koper liever ver van weg blijft. De lokale kopers van dit soort producten hebben hier geen probleem mee.



Elke regio is vertegenwoordigd door een lokaal overheidsorgaan. Op de vraag of er ook exportmogelijkheden zijn voor de verschillende producten, komt geen antwoord. Brochures vertonen enkel de geteelde volumes en zijn over het algemeen een paar jaar oud. Wat nu uiteindelijk de reden van het festival is, is onbekend. Het wordt bezocht door meest lokale bewoners en een handvol met toeristen die in de hotels in Sanur verblijven. Goed, het is een festival en natuurlijk geen commerciële beurs, maar het is tevens een gemiste kans om meer van de producten te promoten. Hopelijk volgend jaar beter!









Door: Robert Lens
Marketing & Sales
Roselle Farms
www.rosellefarms.com
Publicatiedatum: