Beschermde status Costa Ricaanse bananen

Costa Rica – Het International Bureau of World Intellectual Property Organization (WIPO)heeft een beschermd geografische aanduiding gegeven aan bananen uit Costa Rica. Dit gebeurde in overeenstemming met de Lisbon overeenkomst waarin de bescherming van benamingen van oorsprong en hun registratie is vastgelegd.

'Bananen uit Costa Rica' is de eerste officieel vastgelegde geografische aanduiding uit Costa Rica. Hiermee is het land het eerste Latijns Amerikaanse land met een geografische aanduiding voor bananen. Daar komt bij dat het ook het eerste land is dat op WIPO niveau is gepresenteerd, verwerkt en vastgelegd. 

'Het GI speelt een belangrijke rol op de internationale markt, met name in de Europese Unie. Het informeert de consument over de oorsprong van het product, de kwaliteit en reputatie, maar het heeft ook een competitieve waarde omdat het de toegevoegde waarde aangeeft door middel van differentiatie. Naar verwachting zal het fruit zo beter bekend komen te staan waardoor de inspanningen van de boeren op zowel milieu- als sociaal vlak worden erkend,' zo sprak Jorge Sauma Aguilar, Algemeen Manager van de National Banana Corporation (CORBANA SA).

De registratie bij het WIPO is transcendentaal vanwege de bescherming die dit biedt voor de het aanzien van de 'Bananen uit Costa Rica'. 

De bananenindustrie heeft een grote economische en sociale impact op Costa Rica doordat de sector 40,000 directe en 100,000 indirecte banen creëert. Dit staat gelijk aan 6,6% van de economisch actieve bevolking van het land. In 2010 was deze industrie goed voor $745 miljoen in buitenlandse handelstransacties, 7.8% van de totale export en een derde van de agriculturele export.
 
Bron: www.insidecostarica.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.