Boete Zespri voor belemmeren verkoop Chileense kiwi's

Nieuw-Zeeland – De Koreaanse Fair Trade Commissie meldde afgelopen donderdag dat zij Zespri International Ltd. een boete van $375,615 hebben opgelegd voor het verhinderen van de verkoop van Chileense kiwi's.De waakhond kwam er achter dat Zespri een handelscontract had ondertekend met E-Mart op de voorwaarde dat deze grote supermarktketen, nummer 1 op de Koreaanse markt, de goedkopere Chileense kiwi's niet zou verkopen. 

De exclusieve kiwi-exporteur uit Nieuw-Zeeland bleek in april een soortgelijke deal te hebben gesloten met Lotte Mart, de nummer 3. 

Zespri was waarschijnlijk bezorgd over de prijsconcurrentie van de Chileense kiwi's nu deze prijzen in fasen zijn gedaald als gevolg van het vrije-handelspact dat in 2004 werd ondertekend, zo stelt de FTC. 

'Nadat de goedkopere Chileense kiwi's uit de E-Mart winkels werden verwijderd in 2010, steeg de prijs van Zespri's kiwi's gemiddeld met 13% van $0,54 in 2009, naar $0,61 dit jaar,' zo sprak een woordvoerder van de FTC. 

De binnenlandse kiwimarkt bereikte vorig jaar $111,5 miljoen met Zespri als marktleider met 56.9% marktaandeel. 

'Dit is het eerste geval met een buitenlands land, dat te maken heeft met het vrije-handelspact. De distributie van goedkopere Chileense kiwi's in de grote winkelketens zal de prijsconcurrentie in de industrie op gang brengen,' zo vertelt de FTC. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.