"Voordeelacties supers leiden tot verspilling"

Nederlander gooit 40 kg voedsel per jaar weg

Jaarlijks gooien alle Nederlanders samen voor 2,5 miljard euro aan goed voedsel weg. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Milieu Centraal en het Voedingscentrum. Toch zegt 80% van de mensen bereid te zijn om zelf minder te verspillen.

De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks ruim 40 kilo goed voedsel in de vuilnisbak. Dat is 9% van het eetbare voedsel dat we in huis halen. Daarnaast gieten we elk jaar nog eens een onbekende hoeveelheid dranken (zoals koffie, sap en frisdrank) door de gootsteen. Voedselverspilling is het weggooien van voedsel dat opgegeten had kunnen worden. Een grote meerderheid van de mensen onderschat de eigen voedselverspilling.


Pierre Wind en Jan Douwe Kroeske bespreken tips tegen verspilling bij de lancering van de App 'Slim koken'.

Waarom Nederlanders zoveel weggooien heeft meerdere oorzaken. Een belangrijke oorzaak is te ruim inkopen. Aanbiedingen, voordeelverpakkingen en andere voordeelacties verleiden tot te veel kopen. Consumenten denken zelf verspilling het beste te kunnen voorkomen door met een boodschappenlijst de inkopen te doen. Bijna een kwart van de consumenten gebruikt zelden of nooit een boodschappenlijst en uit onderzoek blijkt dat zij 40% meer weggooien dan de gemiddelde consument.

Te veel koken is een andere oorzaak. Mensen weten niet hoeveel rijst of pasta zij moeten koken en gooien het restant weg. Angst voor bederf is ook een reden tot weggooien. Zodra de THT-datum is bereikt, gooit 20 tot 50% het voedsel meteen weg, zonder eerst te ruiken en te proeven. Meer dan de helft van de mensen kent het verschil tussen de THT- en TGT-datum dan ook niet.

Voedselverspilling voorkomen is goed mogelijk. Milieu Centraal en het Voedingscentrum richten zich met de actie 'Eten is om op te Eten' op het verminderen van voedselverspilling. Het Voedingscentrum heeft een nieuwe App 'Slim koken' om consumenten te helpen op maat te koken en eten op de juiste wijze te bewaren. Milieu Centraal heeft een Weggooitest om het eigen weggooigedrag in kaart te brengen.

Kijk voor meer informatie op www.etenisomopteeten.nl.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.