Nieuwe rassen en wensen consument veranderen fruitteelt

Tholen - Nieuwe rassen in intensieve plantsystemen met zwakgroeiende onderstammen zijn de belangrijkste trends in de fruitteelt. Waar fruittelers vroeger enkele honderden bomen per hectare plantten, planten ze er nu duizenden per hectare, aldus boomkweker Peter Van Well in Wenatchee in de staat Amerikaanse staat Washington. 

Met dank aan de zwakgroeiende onderstammen hebben telers ook bij kersen, peren en ander fruit voordelen van de omschakeling naar een hoge plantdichtheid. Intensieve plantsystemen zijn vroeg vruchtbaar en kunnen meer en beter fruit leveren met dezelfde hoeveelheid of minder arbeid en kosten, aldus Van Well.

Vandaag de dag hebben appeltelers toegang tot meer rassen dan ooit tevoren, zegt Jim Luby, directeur van de veredelingsafdeling van de universiteit van Minnesota. Hetzelfde kan gezegd worden voor andere fruitsoorten. De reden is dat er meer veredelaars zijn, zowel van openbare instellingen en bij particuliere programma's.

Wat retailers enthousiast maakt, is een ras dat aanslaat en goed verkoopt en waar veel geld mee kan worden verdiend, zegt Desmond O'Rourke, hoogleraar economie aan de Washington State University. De topper op dit moment is Honey Crisp. Het lijkt een speciale aantrekkingskracht te hebben op consumenten met een hoog inkomen. 

Luby merkt ook een trend op in de smaak van de consument voor appels. "Als je meer rassen en meer variatie in prijs hebt, worden consumenten als het ware gedwongen in de richting van de producten waar ze de hoogste prijs voor krijgen', zei Luby. "Net als bij wijn, heb je exclusieve en dure wijnen, maar er is ook een enorme markt voor de minder dure wijnen die een minder exclusieve uitstraling hebben, maar ook goed smaken. 

Voor appels is er geen ras dat zoveel opschudding veroorzaakte als de SweeTango onlangs deed onder de telers in Minnesota. Ontwikkeld aan de Universiteit van Minnesota, dat ook de Honeycrisp heeft vrijgegeven, is SweeTango een kruising tussen Honeycrisp en Zestar. Het ras is exclusief eigendom van Pepin Heights Orchards in Lake City en wordt vermarkt via de Next Big Thing marketing groep. Minnesota telers, die geen lid zijn van Next Big Thing, kunnen geen SweeTango planten. Sommige kwekers in Minnesota wilden volledige toegang tot SweeTango en klaagden de universiteit en Pepijn Heights aan om het recht van aanplant van het ras te krijgen. De rechtszaak werd onlangs door de klagers verloren. 

Clubrassen worden steeds populairder door controle van vraag en aanbod en de broodnodige fondsen voor marketing, zegt Susan Brown, een veredelaar van Cornell University. "Ik zie veel kwekerijen die een unieke mix appelrassen aanbieden voor kleinere groot- en detailhandelaren, voor de zelfpluk en verkooppunten langs de weg “, zei ze. "Oude rassen hebben een geschiedenis en een meeslepend verhaal, maar onze nieuwe hybriden zijn beter. Erfstukken zijn met reden uit de gratie, sommige kunnen rendabel zijn op kleine schaal, maar niet met grote volumes. We moeten beter uitleggen waarom een ras goed is en de consumenten de kans geven om te proeven voor de aankoop".

Marketeers en retailers zijn op zoek naar nieuwe rassen waar zij de exclusieve rechten van willen bezitten, aldus O'Rourke. Het is niet duidelijk hoe veel producenten zullen profiteren van deze trend.

Boomkwekerij 
De productie van de boomkwekerijen zal de komende jaren zeer krap zijn. Kwekerijen zitten in een moeilijke periode als gevolg van weersomstandigheden gerelateerde factoren. Bovendien is er schade aan boomgaarden in Washington wat leidt tot meer druk op de hoeveelheid beschikbare onderstammen.

"Er zijn grenzen aan de totale hoeveelheid bomen die kunnen worden geproduceerd in een bepaald jaar en de productie van onderstammen en fruitbomen vergroten, zal enkele jaren duren", aldus Matt Moser van Moser Fruit Tree Sales. "Natuurlijk zal er na het uitbreiden van de productie het tegenovergestelde plaatsvinden, overproductie is dan zeer waarschijnlijk”. 

Bron: Fruit Grower News 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.