Pakistan: Met betere faciliteiten export + $ 500 mln

Pakistan – De Pakistaanse AGF exporteurs kunnen voor 500 miljoen dollar per jaar meer exporteren, als de zij goede faciliteiten voor het verpakken, sorteren, quarantaine en kwaliteitscontrole krijgen, zo zegt een van de grootste exporteurs. 

'In het financiële jaar 2010 verdiende het land $359 miljoen met het exporteren van AGF in vergelijking met $233 miljoen in 2009.' zo vertelt Ahmad Jawad, Chief Executive bij Harvest Trading.

Jawad: 'Het was nodig om trainingsprogramma's en demonstraties te organiseren over productie en marketingtechnologie om zo producten te ontwikkelen die geschikt zijn voor de markt wereldwijd. De telers kunnen meestal geen goede financiering krijgen omdat de banken vaak niet willen investeren in de handel in bederfelijke goederen. 

'Het wordt aangeraden om kleine telers die geïnteresseerd zijn in de export te helpen met hun financieringen,' zo vertelt Jawad. Volgens hem zit het meeste geld in het vervoeren van de producten vanwege de grote hoeveelheden en de korte houdbaarheid van verse producten. 

Door opslag- en sorteerfaciliteiten voor de producten op te zetten in de buurt van de exportpunten, kan het land de export van deze producten noemenswaardig verbeteren. Zo kunnen er veel meer producten worden geëxporteerd naar Afghanistan en naar de aan zee liggende landen achter de Afghaanse grenzen.

Jawad vertelt dat ongeveer 30% van de 13.67 miljoen ton aan jaarlijkse AGF productie verloren gaat in Pakistan vanwege primitieve technieken en handelswijzen.

Verder stelt hij ook dat verbetering van het oogstmanagement voor de infrastructuur van horticulturele producten zal helpen om de verliezen terug te dringen en de productie, houdbaarheid en kwaliteit van de verse producten te verbeteren. 

Pakistan zou een groot exportland kunnen worden op het gebied van AGF, maar dan moet de regering meer aandacht besteden aan goede faciliteiten voor het verpakken, sorteren, quarantaine en de kwaliteitscontrole. Volgens Jawad moet er een leasemogelijkheid komen voor exporteurs waarmee ze gekoelde opslagruimtes kunnen realiseren in de buurt van hun productiegebieden. 

Ook moeten er gekoelde voertuigen komen die de telers kunnen leasen om zo het vervoer van de productiegebieden naar de haven of het vliegveld te verbeteren. Jawad stelt dat de afwezigheid van cargo-vluchten en ruimte op aanvraag ook een groot probleem is. Daarom wordt er ook voorgesteld om gekoelde opslagruimtes op de vliegvelden te plaatsen om zo de versheid van de te verschepen producten te behouden.

Bron: thenews.com.pk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.