plantziekte treft 25% van totale Nieuw-Zeelandse areaal

Europees Zespri Gold seizoen van start met kleinere volumes

Tholen - Vanaf deze week zal de Zespri Gold kiwi weer beschikbaar zijn op de Europese markt. De Gold-oogst is kleiner dan de afgelopen jaren met 1.25 miljoen trays. De maatvoering ziet er veelbelovend uit met een hoge brix en droge stof gehalte bij de oogst. De smaak en opslagmogelijkheden zijn naar verwachting dan ook erg goed.
 
Ook gedurende het Europese seizoen staan er weer veel activiteiten gepland om de verkoop te stimuleren via de groothandelsmarkten in Italië, Duitsland, Spanje en de Benelux-landen. In de Benelux worden voornamelijk verkooppromoties georganiseerd met de groothandel terwijl Zespri in de andere landen ook op zoek is naar meer winkels die Zespri kiwi's in hun assortiment willen opnemen.

PSA treft 25% van het areaal

De kiwiteelt wordt geteisterd door de ziekte PSA. Telers vrezen op termijn 25% van hun productie te verliezen. "Dit cijfer wordt inderdaad genoemd maar hierbij gaat het wel over de besmetting van een kwart van het totale areaal boomgaarden in Nieuw-Zeeland, dus niet 25% van het totaal geteelde volume kiwifruit", legt Jean Louis Warnimont van Zespri Europe uit. Hij vertelt dat de Zespri Gold overigens veel vatbaarder is voor de plantenziekte dan de Zespri Green planten. "Op dit moment zien we dan ook een aanzienlijke daling van het Zespri Gold volume voor het volgende Nieuw-Zeeland seizoen. Voor de Zespri Green verwachten we voorlopig stabiele volumes."

Dit heeft volgens hem op korte termijn zeker consequenties voor de volledige Nieuw Zeelandse kiwifruit sector. "We hebben we de afgelopen twee seizoenen een aantal nieuwe variëteiten wereldwijd getest, waarvan we volgend Nieuw-Zeeland seizoen de eerste commerciële volumes van de Sungold verwachten." Deze nieuwe GOLD variëteiten zijn in aanplant en zullen Zespri binnen 2/3 jaar opnieuw in een groeiscenario brengen.

Onderzoeksprogramma

Na het uitbreken van PSA in Italië is Zespri een aantal jaren geleden gestart met het opzetten van een onderzoeksprogramma rond deze ziekte. "Eind vorig jaar werd deze research naar een hogere versnelling gebracht na het uitbreken in Nieuw-Zeeland", aldus Jean Louis. "Op dit moment werken we samen met ongeveer 20 onderzoekers en onderzoekscentra wereldwijd die de beste expertise hebben en volop zoeken naar een oplossing voor de ziekte. Samen met onze voortdurende ontwikkelingsprojecten voor het ontwikkelen van nieuwe en het verbeteren van de huidige kiwifruit variëteit zijn we er zeker van dat we deze crisis in de kiwi industrie zullen overwinnen."
 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.