Doorkoelen in koelauto verboden

Na de post mortem keuring moet vlees via voortdurende koeling naar een temperatuur van niet meer dan 7 graden worden gebracht. Deze koeling moet plaatsvinden in het slachthuis en mag dus niet in een vrachtauto plaatsvinden. Dat blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank in Den Haag in een zaak die door de rijksoverheid was aangespannen tegen kalfsvleesproducent Ekro, onderdeel van de VanDrie Group.

Voor de rechtbank speelde de vraag of een koelwagen geparkeerd op het bedrijfsterrein een voorziening van het slachthuis kan zijn. Het vlees werd in het slachthuis tot een temperatuur van 9 graden Celsius teruggekoeld, waarna het vlees in de afgesloten koelauto’s van 9 naar 7 graden doorgekoeld werd. De vrachtauto's gingen pas de weg op nadat de temperatuur van 7 graden was bereikt. Op die manier kon het slachthuis haar capaciteit vergroten.

De rechtbank was van oordeel dat aan het vereiste van koeling binnen het slachthuis niet was voldaan, ook niet indien de koelwagen via een laaddok aan het slachthuis is gekoppeld en via rubberafdichtingen van de buitenlucht is afgesloten. Daarbij speelde mee dat in de koelwagens de temperatuur van het vlees niet goed kon worden gemeten, terwijl dit in de koelcellen van de slachterij wel mogelijk was. Doorkoeling in koelwagens is daarom in strijd met de geldende hygiëneregels.

Zie voor meer informatie de uitspraak op de site rechtspraak.nl.

bron: EVO, 15/11/11 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.