en zijn bereid daar meer voor te betalen

Meer consumenten willen gezonder eten

Meer consumenten willen gezonder eten en zijn bereid daar meer voor te betalen.
Steeds meer Nederlanders willen hun eetpatroon verbeteren: 41% wil gezonder eten, onder andere door meer/vaker fruit eten. Tegelijk vindt 43% van de consumenten het moeilijk om dat voor elkaar te krijgen. Bijna driekwart van de consumenten vindt het belangrijk dat fabrikanten voedingsmiddelen gezonder maken. Maar liefst 2 op de 3 Nederlanders is ook bereid om iets meer te betalen voor een gezonder product. Dit blijkt uit het onderzoek 'Dagelijks eten', uitgevoerd onder ruim 2200 consumenten door GfK in opdracht van het Voedingscentrum.

GfK heeft op verzoek van het Voedingscentrum ook in 2007 en 2009 onder een representatieve groep Nederlanders onderzoek verricht naar hun kennis, houding en gedrag over gezond(er) eten. De nieuwste resultaten laten een paar opvallende trends zien.

Eetpatroon verbeteren

De groeiende wens onder de Nederlandse bevolking om gezonder te eten is hiervan een voorbeeld. In 2009 had 35% van de Nederlanders de intentie het eigen eetpatroon te verbeteren. In 2011 is dit gestegen naar 41%. Wel geven nu meer mensen aan het moeilijk te vinden om het eigen eetpatroon te verbeteren (43% dit jaar tegenover 37% in 2007). Meer dan de helft van de consumenten wil daarom graag meer informatie over gezond eten en een groter aanbod van gezonde producten.

Groenten en fruit

Het meest genoemde gedrag om te verbeteren is: minder snoepen (19%), gezond(er) eten (17%) en meer/vaker fruit eten (15%). Als consumenten gezond willen eten, letten ze het meeste op genoeg groenten eten, gevarieerd eten en genoeg fruit. Opvallend genoeg eten Nederlanders echter nog altijd veel te weinig groente en fruit. Dat blijkt uit de meest recente Voedselconsumptiepeiling (RIVM, oktober 2011).

Praktische informatie

Gezond eten blijkt soms lastig. Daarom willen consumenten meer praktische informatie om gezond te eten. Veel meer mensen (57%) dan in 2007 (35%) geven aan hieraan wel eens behoefte te hebben. Dit geldt voor jongeren vaker dan voor ouderen. Bijna de helft van de Nederlanders wil bovendien graag bij de aankoop van voedingsmiddelen geïnformeerd worden over welke producten gezond zijn en welke niet.

Consumenten willen minder zout, minder suiker en vet

Winkels zouden volgens 53% procent van de consumenten ook meer gezonde producten moeten aanbieden. Ook fabrikanten kunnen hun producten gezonder maken, vindt driekwart. Kant-en-klaarmaaltijden en soepen, maar ook brood en groente in blik of glas zou bijvoorbeeld minder zout kunnen. Minder vet en minder suiker scoren ook hoog op de wensenlijst van consumenten. En als de producten gezonder worden, dan is twee derde van de mensen bereid daarvoor iets meer te betalen.

bron: Voedingscentrum,

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.