Argentinië verwacht goed steenfruitseizoen

Niet alleen Europeanen waarderen de kersen in de winter, maar ook de Aziaten. Vooral Chinezen zijn 'cherrylovers'. China is momenteel de belangrijkste afnemer van Chileense kersen. In het seizoen 2010/11 exporteerde Chili bijna 30.000 ton naar Hong Kong, China en Taiwan, 50% van de totale kersenexport. De belangrijkste exporterende regio voor kersen in Argentinië is Alto Valle. Voor 2011/12 verwacht men een goed seizoen.Terugblik op Argentijns seizoen 2010/11

In het seizoen 2010/11 is de kersenproductie hersteld van de sterke daling in het voorgaande jaar. Dit was te danken aan goed weer. Er was sprake van herstel in alle productieregio's en voor alle steenfruit. De wereldwijde productie groeide met 40 tot 60% in 2010/11. In de noordelijke markten was de belangstelling voor steenfruit niet echt denderend, zoals in Europa, de belangrijkste overzeese bestemming voor het Argentijnse fruit. De situatie was gunstiger in Brazilië. Dit land wordt een steeds belangrijkere afnemer.

80% van de export van perziken en nectarines is bestemd voor Brazilië. Ook is 70% van de abrikozen bestemd voor Brazilië. Alleen bij kersen is Brazilië geen grote afnemer, al stijgt de interesse naar kersen wel. Bij kersen was dit seizoen een grote exportstijging van 70% in vergelijking met 2009/10. Er is een groeiende tendens in productie en export door uitbreiding en modernisering in de teeltgebieden. Naast Europa waren de VS, Brazilië en Azië afnemers van de kersen.Het pruimenseizoen was in 2009/10 slecht verlopen. De oogst en export daalden meer dan de helft in vergelijking met het seizoen ervoor. In 2010/11 herstelde de productie en steeg de export met 37%.

De export van nectarines steeg 50% in vergelijking met de cijfers van 2009/10. De export van dit fruit is meest geëxporteerde en oversteeg het volume van de pruimen. Het succes van perziken en nectarines is te danken aan verschillende oorzaken: Brazilië is een erg actieve markt en vanwege langere levensduur en betere kwaliteit worden er steeds meer perziken en nectarines vermarkt.

Seizoen 2011/12

Winter en voorjaar zijn goed verlopen. In de verschillende productiegebieden was het koud genoeg. Argentinië verwacht een goede productie. Vooral voor kersen verwacht men een grote oogst, groter dan vorig jaar.

Bron: La mañana de Neuquén

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.