Soufiane Touzani trapt derde jaar Schoolfruitprogramma af

Voetbalvirtuoos Soufiane Touzani trapt op 29 november het derde jaar af van het EU-schoolfruitprogramma. Ruim 2.000 scholen kunnen hun leerlingen via het programma gratis groenten en fruit aanbieden. Deze actie zet kinderen aan om meer van de gezonde producten te eten, blijkt uit de evaluatie van afgelopen schooljaar.

Het EU-Schoolfruitprogramma stimuleerde in schooljaar 2010 – 2011 bijna alle deelnemende kinderen (94%) om thuis meer groenten en fruit te eten. Driekwart zegt dat het programma ook aanzet om vaker schoolfruit mee te nemen, naast het schoolfruit dat zij aangeboden kregen. Koeken werden een minder favoriet pauzehapje. De stimulans om meer groenten en fruit te eten vertaalt zich echter nog niet in een significant hogere consumptie, blijkt uit de 1-meting van het Productschap Tuinbouw (PT) over het EU-Schoolfruitprogramma. Het stimulerend effect is een korte termijn effect en bij de voortzetting van schoolfruit zal naar verwachting wel een effect te zien zijn op de consumptie.

Kinderen en ouders waarderen het programma heel goed, zij geven gemiddeld een rapportcijfer acht. Kinderen vinden het lekker om groenten en fruit samen in de klas te eten. Het programma is volgens hen ook leerzaam. Ze weten naderhand beter waarom groenten en fruit goed voor hen is en hoeveel de richtlijn voor kinderen per dag is, namelijk twee keer fruit en 150 gram groenten (vanaf 12 jaar is de richtlijn twee keer fruit en 200 gram groente).

De scholen zijn ook enthousiast, blijkt uit de procesevaluatie onder 456 scholen. Een derde van de scholen gaat schoolfruit (ongesubsidieerd) zeker voortzetten en nog eens een derde denkt hier over na. Door middel van hun nieuwsbrief of zelfs een themaweek brengen scholen het EU-Schoolfruitprogramma verder onder de aandacht van kinderen en ouders. Leerlingen op deelnemende scholen krijgen kosteloos acht tot tien weken lang twee tot drie keer per week fruit op school. Zo wordt fruit eten de gewoonste zaak van de wereld. De insteek is dat leerlingen ook na afloop van het programma meer groenten en fruit blijven eten.

In schooljaar 2011-2012 doen in ons land ruim 2.000 scholen mee. De kick off van dit schooljaar is op dinsdag 29 november op de school St. Ludgerus in Loenen aan de Vecht. Soufiane Touzani geeft een Freestyle show samen met Brownie Dutch. Kinderen kunnen ook 1 vs 1 panna spelen en schieten op een groentemuur. Een pretkok op stelten zal groente en fruit uitdelen.

Naast gezonde voeding is voldoende bewegen van groot belang. Tijdens deze derde editie wordt actief de samenwerking met de Johan Cruyff Foundation gezocht. EU-Schoolfruit en de Johan Cruyff Foundation gaan samen de combinatie van gezond eten en sport promoten bij kinderen in het basisonderwijs.

Het programma wordt financieel mogelijk gemaakt door de EU, Schoolfruit.nu in samenwerking met The Greenery, Fruitschool, Vitamine&Zo en De Groene Tas. Het ministerie van EL&I, het PT, het Steunpunt Smaaklessen & SchoolGruiten en het Voedingscentrum ondersteunen het programma. De Johan Cruyff Foundation is als goed doel verbonden aan deze campagne.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.