Overleden veredelaar ontwikkelde veel nieuwe fruitrassen

Tholen - Donald Craig, geboren in 1924 en onlangs overleden, was onder de indruk van de schoonheid van planten en speciaal van rododendrons en hij vond een aantal mooie rassen, waaronder de hybride R. Minas Maid, die in 2009 op een Canadese postzegel werd afgebeeld.Als wetenschapper ontwikkelde Craig niet alleen rododendrons, maar ook het Nova frambozenras en de aardbeienrassen Kent en Annapolis, die nog steeds worden geplant. Zijn Nova frambozenras, dat resistent is tegen late gele roest, is het grootste ras in het oosten van Canada.

Toen Craig eind jaren 40 begon bij het proefstation, was de productiviteit in de aardbeienteelt in Nova Scotia erg laag. Veel planten droegen virussen bij zich waardoor de opbrengsten laag waren. Voor de bestrijding van dit probleem introduceerde hij een plantencertificatie om virusvrije planten te produceren die een betere opbrengst gaven. Hij begon een kwekerij die miljoenen planten produceerde, niet alleen voor Nova Scotia, maar voor heel Noord-Amerika.

Terwijl druiven niet zijn specialiteit waren, speelde hij een cruciale rol bij het begin van de druiventeelt in Nova Scotia. Craig is verantwoordelijk voor de invoering van het ras Vineland 53261, later werd het L'Acadie genoemd en het is uitgegroeid tot de bekendste witte druif van Nova Scotia. Craig introduceerde ook de rode hybride Marechal Foch, evenals de winterharde Michurinets.

In 1990 ontving hij de Wilder Medal van de American Pomological Society voor zijn aardbeien veredelingsprogramma en in datzelfde jaar eredoctoraten van de Dalhousie University en het Nova Scotia Agricultural College.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.