Jong blijven met een dagelijks portie granaatappelen

Tholen- Granaatappels worden door sommigen nu al gezien als een 'superfood'. Nu blijkt uit onderzoek dat een regelmatige consumptie van extract de achteruitgang van lichaamscellen kan vertragen. Wetenschappers ontdekten in Spaanse proeven dat een dagelijkse dosis van de vrucht de aantasting van vitale chemische markers in het DNA van menselijke cellen stopt.

Het extract van de vruchten bevat antioxidanten en punicalaginverbindingen die al bekend zijn van hun werking tegen hart- en vaatziekten. In het Spaanse Probeltebio laboratorium gaf men de 60-man sterke testgroep elke 24 uur en 30 dagen lang een supplement met granaatappelextract. Gedurende die tijd deden de onderzoekers metingen naar de stijging of daling van chemische markers in het lichaam om de veranderingen die van invloed zijn te controleren.

Ze bemerkten een daling van een chemische marker met de naam 8-oxo-2-deoxyguanosine, of 8-oxo-DG. De wetenschappers zeggen dat dit een van de belangrijkste producten is voor oxidatieve stress van DNA in cellen. Het DNA in de cellen zorgt ervoor dat ze zich kunnen reproduceren. Als de cellen door veroudering van het lichaam beschadigd worden kan de schade hun voortplanting vertragen. Onderzoeker dr. Sergio Streitberger leidde het door de sector gefinancierd onderzoek in de privé-biotechnologie labs in Madrid.

"Als we oud worden, valt het lichaam cel voor cel uiteen. Chemicaliën in het dagelijks eten en drinken kunnen bijdragen aan dat proces, voegt hij eraan toe en als wij in staat zijn om ons hiertegen te beschermen, zou dat een belangrijke doorbraak zijn".

Granaatappel heeft door de eeuwen heen een reputatie als een 'superfood' en is altijd als natuurlijk geneesmiddel gebruikt. In sommige culturen wrijven mensen het in de hoofdhuid om kaalheid te genezen. Zwangere vrouwen gebruiken het om gezond te blijven. Granaatappels bevatten vitamine A, C en E, ijzer en antioxidanten die goed zijn voor het hart.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.