"Voordeel van importcentrum Brussel is concentratie bedrijven"
Vroeg in de ochtend bellen de klanten Bertus al en geven aan welke producten ze willen.
In het begin van de ochtend gaat Bertus een rondje bij de importeurs doen om te kijken welke producten er zijn en waar hij deze gaat inkopen. Een deel van de importeurs stuurt hem van tevoren prijs- en productlijsten die hij in kan zien. Zo kan hij elke dag goed voorbereid op pad. Daarna bellen de groothandelaars en geven door wat ze die dag willen bestellen. Deze bestellingen geeft Bertus weer door aan de importeurs en de vervoerders.
"Goede contacten met personeel achter in het bedrijf". Hier maakt Bertus afspraken met een meestergast (magazijnchef) van Beltran
Met de importeurs waar hij inkoopt, heeft hij vaak een goede band. "In die jaren heb ik een goede relatie opgebouwd met de leveranciers van mijn klanten. Ik loop zelf naar binnen, bekijk de producten en maak altijd wel even tijd om een praatje te maken. Tevens is het voor mij belangrijk om vooral goed contact te hebben met het personeel achter in het magazijn. Daar worden de bestellingen klaargemaakt en ze weten wat ik nodig heb."
Het importcentrum te Brussel
"Het voordeel van inkopen in het EC is de concentratie van bedrijven. Het is makkelijk vergelijken en de keuze is goed te bepalen. Ik kan hier de producten ook proeven en kan deze informatie aan de klant doorgeven. Ook kan ik meteen antwoord geven op hun vragen."
Bertus met een medewerker van Van Dijk Foods Belgium
Bertus vertelt dat het hoofdseizoen voor hem begint in oktober en eindigt in mei. "Het winterprogramma verloopt vaak goed doordat er dan veel importproducten binnenkomen. Dit zijn producten als druiven, meloenen en groenten uit Zuid-Europese landen." De commissionair werkt alleen, vindt het heerlijk om druk bezig te zijn en houdt van zijn werk. "Ik kan er slecht tegen als ik niets te doen heb."
Bertus bekijkt de Braziliaanse druiven bij Ringoot
Met zijn ervaring in de agf-handel heeft Bertus veel productkennis opgedaan. "Ik heb in deze jaren veel geleerd. In het importcentrum zijn er veel zaken veranderd. Het is nu rustiger dan vroeger, er lopen veel minder mensen rond. Dit komt ook doordat er steeds meer telefonisch wordt besteld. Bertus geeft aan dat de seizoenen steeds langer duren en de producten daardoor langer beschikbaar zijn bij bedrijven. "Mijns inziens is de lange beschikbaarheid niet goed voor het product. Hierdoor vermindert de interesse van de consument voor bepaalde groenten of fruit."
Bertus bij Pierino Ghisla (links, directeur) en Dris Elmaoui (rechts) van Nino Ferrari. Nino Ferrari is gespecialiseerd in Italiaanse producten. Hier tonen ze de Italiaanse druiven.
De commissionair vindt dat de macht van de supermarkten duidelijk toeneemt en momenteel zeer groot is. "Hierdoor wordt ook de prijsvorming steeds meer beïnvloed. Als een supermarkt bijvoorbeeld in een actieperiode grote volumes inkoopt van een bepaald product, is het volume voor de andere groothandelaren minimaal. Dit resulteert in een slechte prijsvorming voor de groothandelsbedrijven en geeft een verkeerd beeld voor de marktvorming."
Bertus in gesprek met Guy Deryckere van Van Lier. Ze spreken over het Spaanse tomatenseizoen.
Naast zijn werk als commissionair importeert Bertus ook appelen uit Slowakije. "De meeste importeurs halen de Royal Gala en Fuji uit Tirol, maar ik haal ze uit Slowakije. De kwaliteit en zeker de smaak van deze appelen is zeer goed."
"Sommige producten uit het importcentrum worden in Nederland weinig of niet verkocht gezien de mensen het product niet kennen. Een voorbeeld zijn de blauwe tafeldruiven (Muscat D-hambourgh: zie foto) die er wat rommelig uit zien, maar heerlijk smaken. Dit is een ondergewaardeerde druif in Nederland." De druiven op de foto zijn van Starfruit.
Bertus geeft aan dat de Europese maataanduidingen veel met elkaar verschillen. "De millimetermaten komen wel overeen maar de maataanduiding niet. Dit wekt verwarring. Zo werken ze bij tomaten in Marokko met G-maten, in Spanje met M-maten en in Nederland met ABC-maten. Dit zou meer gestandaardiseerd moeten kunnen in de EU."
Voor meer informatie:
Bertus Kroon
Bekro BV
Vecht 2
5751 WH Deurne - Nederland
Tel: 0031 (0)493 321684
Fax: 0031 (0)493 320792
Mobiel: 0032(0)475 636700