Cees Visser van Asian Crop:

"Overschakeling Aziatische groenten van Nederlandse naar Spaanse productie"

Tholen - Het zomerseizoen van de Aziatische groenten is, ondanks de warme herfst, voorbij. "Hierdoor zien we wel dat er de afgelopen tijd nog meer dan voldoende Nederlands product op de markt beschikbaar was. Zoals het er nu naar uit ziet, zal dat de komende tijd gaan veranderen met het koude weer op komst", zegt Cees Visser van Asian Crop uit Velden.

"Door de warme herfst is de prijs per kg eigenlijk lager als vorige jaren en zien we dat er nog veel Nederlandse product aangeboden wordt waardoor het Spaanse product de afgelopen weken in Nederland nog niet echt zijn afzet heeft gevonden. Toch zijn de Spaanse telers al aardig aan het produceren en zullen dan ook snel genoeg met hun producten de markt overspoelen", vervolgt Cees.


Lemongrass uit Spanje

"Het gaat dan wel om de meest gangbare producten zoals de Shanghai Pakchoi, Mini Pakchoi, Kaichoi en Choisam. Wij hebben nu sinds twee weken ook weer de Lemongrass en de Dikke Kaichoi uit Spanje in ons assortiment. Dit zijn altijd leuke producten om het assortiment weer mee uit te breiden." Onderstaand een overzicht van de producten en beschikbaarheid:


Spaanse Kaichoi. Deze producten zijn alleen in het winterseizoen beschikbaar en worden door Asian Crop geïmporteerd uit Spanje. "De Kailaan, die we alleen in het zomerseizoen zelf telen, wordt in het winterseizoen vervangen door de Spaanse. De overstap van Hollandse naar Spaans is altijd moeilijk omdat het ook iets anders eruit ziet (dikke en meer blad)", vertelt Cees.


"Kailaan verwachten we de komende weken voldoende te kunnen aanbieden omdat de teelt in Spanje nu goed op gang is gekomen"


Op dit moment is er nog erg veel Hollandse Choisam op de markt aanwezig en is er nog geen mogelijkheid om Spaanse Choisam in de markt te brengen. De prijs op dit moment is iets stijgende maar het komt uit een diep dal", vertelt Cees.


Amchoi, de Amchoi die wordt aangeboden uit Spanje heeft niet de kwaliteit die onze klanten zijn gewend. Het blad is vaak geler en ze hebben een andere vorm en smaak als de Hollandse. Daardoor zijn er dus veel problemen bij de overgang van Hollandse naar Spaanse. We proberen dan ook de hele winter door zoveel als mogelijk eigen product te leveren.


We zien steeds meer Shanghai Pakchoi op de markt komen. Het is al bijna een 'gewoon' product aan het worden. Daardoor zien we dat de prijzen meer onder druk liggen als vorige jaren. Het speciale is er vanaf. De komende tijd zal dat naar verwachting, als de teelt normaal verloopt in Spanje, alleen maar erger worden omdat ze daar meer areaal hebben aangeplant. Gelukkig werken we samen met een leverancier die z'n teelt en transport goed onder controle heeft en we daarom een mooi vers product kunnen voeren. Hierboven een foto van de Nederlandse Asian Crop Shanghai Pakchoi


Mini Pakchoi, deze is de afgelopen tijd aardig stabiel, er wordt voldoende geproduceerd en we kunnen de vraag goed invullen. De Spaanse Mini Pakchoi is nog niet op de Nederlandse markt aanwezig maar wordt al wel uit Spanje aangeboden. We hebben deze nog niet in het assortiment opgenomen omdat er nog voldoende Hollands product is en dan gaan de klanten toch altijd voor het verse product van eigen bodem. Al duurt het niet meer lang voordat we de klanten ook de Spaanse Mini Pakchoi moeten leveren omdat er dan minder product uit eigen tuin beschikbaar is.


De afgelopen weken was er altijd een klein tekort aan Tongho en daardoor was er een goede marktwerking en konden we het product redelijk goed kwijt. In de winter is er altijd vraag naar de Hollandse Tongho maar er is weinig aanbod omdat het bijna tot niet groeit onder koude, donkere omstandigheden. De prijsvorming is de afgelopen weken nagenoeg gelijk gebleven. Over het algemeen zien we dat de prijzen steeds meer onder druk komen te staan doordat het aanbod groter wordt en de markt erg klein is. Toch hopen wij de komende jaren onze klanten te kunnen bedienen met producten van een kwaliteit die ze verwachten.


Voor meer informatie:
Cees Visser
Asian Crop
Ebberstraat 12
5941 NN Velden
Cees: 06-12800218
Leo: 06-12686657
Roger: 06-54373224
Fax: 077-4721940
www.asiancrop.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.