Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Commissionair Richard Bolle over uienafzet:

"Uientelers in zuidwesten van het land meer genegen tot verkoop"

Tholen - De afzet van de Hollandse uien verloopt problematisch. Momenteel worden er met name uien geëxporteerd naar Maleisië en Afrika. Europa heeft voldoende uien en die landen richten zich ook nog eens op dezelfde exportmarkten. Wanneer landen die normaal uien importeren, nu genoeg uien hebben om zichzelf te voorzien, moeten er andere bronnen aangeboord worden.

"Er zal structureel meer vraag moeten komen. Gezien de CBS-cijfers, moeten we per week meer dan 22.000 ton exporteren. Als we naar de feiten kijken, kunnen we constateren dat er uien over zullen blijven. Maar het blijven uien en zoals ze rond zijn, kan ook de prijs alle kanten weer op gaan rollen", aldus commissionair Richard Bolle uit Biddinghuizen.

Op de vraag of de telers genegen zijn tot de verkoop van hun uien, antwoordt de commissionair: "Er zijn boeren die er in één keer klaar mee zijn en van hun uien af willen. De grootste categorie zit echter nog vast aan hun uien en zullen de uien voor deze prijs niet snel verkopen, al weten ze dat die tijd wel komt." Wel valt het Richard op dat men in het zuidwesten nog meer genegen is tot verkoop dan in het Noorden en de Flevopolder. "In het zuidwesten kun je voor een "halfje" prachtige uien kopen."

"Maar als je ziet dat de baalprijs rond de 4,50 euro ligt, kun je wel constateren dat ook de handel momenteel niet veel verdient aan uien. Ook de vraag naar rode uien blijft achter, nu de vraag vanuit de Dominicaanse Republiek nog achterwege blijft", besluit Richard. "Al met al is de situatie op de uienmarkt zorgelijk."