België met ruim 30% veruit grootste leverancier

Russen importeren meeste peren

Tholen – De Russische consument is een liefhebber van peren. Na appels, citrus en bananen is het in 2010 met 492.000 ton, of omgerekend 3,4 kg. per hoofd van de bevolking, het meest geconsumeerde fruit en de trend is nog stijgend. De voorkeur van de consument gaat uit naar een sappige, knapperige, zoete en niet overrijpe peer, waarbij de herkomst van minder belang is. De meest gewilde rassen zijn Conference, Williams en Red Bartlett. Peren worden niet aan een bepaald seizoen gekoppeld en worden het hele jaar verkocht, waarbij de import in de maanden november tot maart het hoogst is. De meeste peren worden in de steden in de supermarkten gekocht. Een kwart van de bevolking woont op het platteland en eet en conserveert peren van eigen teelt of van hun buren.

De productie in Rusland bedraagt ongeveer 135.000 ton, waarvan 20.000 ton voor commerciële afzet en de rest, 115.000 ton, voor eigen gebruik. De teeltgebieden liggen in Centraal-Rusland en in de Wolga valleien. De productie van peren daalt gestaag omdat de boomgaarden een lage opbrengst per hectare hebben. Ze verouderen en er vindt, behalve voor privégebruik, geen aanplant plaats.
 
In 2010 was Rusland met een import van 409.935 ton en een waarde van $ 424,6 miljoen de grootste importeur van de wereld. Het volume steeg in vergelijking met het jaar ervoor met 7% en de waarde met 20%. België is met ruim 139.000 ton de grootste leverancier, gevolgd door Argentinië met 108.126 ton en Nederland met 46.375 ton. Rusland importeert bijna 60% van alle peren uit Europese landen. De Poolse perenexport naar Rusland is het laatste jaar met 25% gestegen. Op 22 oktober 2011 werden voor Conference uit België en Nederland op de groothandelsmarkt in Moskou prijzen betaald van € 1,15 tot € 1,30 per kg.

Klik hier voor het USDA-rapport

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.