VS: tuinbouwbedrijven bieden gezondheidszorg aan werknemers

VS – Winst en sociale gerechtigheid worden langzaam samengevoegd op de hardvochtige landbouwvelden in Californië nu bedrijven de oprichting van progressieve klinieken sponsoren om te voorzien in de gezondheidszorg van de werkkrachten, zelfs voor illegale immigranten. Eigenaren van landbouwbedrijven openen deze klinieken om laagdrempelige gezondheidszorg te bieden aan mensen die niet zo snel uit zichzelf naar de reguliere gezondheidszorg stappen, zelfs al wordt het vergoed door de verzekering.
'Een van de redenen dat we een kliniek hebben geopend was om onze mensen te motiveren om naar de dokter te gaan,' zo vertelt Patty Benkowski, vicevoorzitter van operations voor Western Growers Assurance Trust, een bedrijf dat een werknemers-kliniek sponsort in Salinas. 'Het is verbazingwekkend hoeveel mensen nog nooit zijn onderzocht door een dokter.'

Driscoll
Het Cedars Health en Wellness Center, dat in augustus 2010 werd geopend, behandelt zo'n vijfhonderd patiënten per maand. De kliniek is zes dagen per week open en kost maar $5 per bezoek. Er is een volledig laboratorium met o.a. ECG's. 
In 2009 openden telers van de Driscoll’s berry company ook drie goedkope klinieken die per seizoen 18.000 werkkrachten en hun familieleden behandelden in Watsonville, Santa Maria, en Oxnard. 'We zijn in staat om dit draaiende te houden omdat we heel veel werknemers hebben,' aldus Yissel Barajas, directeur van filantropie voor Reiter Affiliated Companies. 'In het verleden gaf Reiter veel geld uit aan gezondheidszorg voor de werkkrachten terwijl dit helemaal niet goed toegankelijk voor hen was en de werknemers moesten zelf alsnog heel veel betalen,' zo vertelt Barajas. 

Barajas vertelt dat de nieuwe klinieken de gezondheidszorg op bijna alle vlakken verbeteren: ze behandelen alleen maar Reiter leden, zijn meertalig, accepteren patiënten zonder afspraak en hebben beperkte wachttijden: 15 minuten voor patiënten met een afspraak en 30 minuten voor patiënten zonder een afspraak.
De klinieken van zorgverlener Healthstat, bieden basiszorg en preventieve zorg voor de werkkrachten en hun families tegen lage wekelijkse kosten: $2 per werkkracht, $4 met partner en $6 voor een heel gezin. In de piek van de maand augustus behandelden de drie klinieken meer dan 1800 werkkrachten en hun familieleden. 

Reiter is afgelopen jaar ook begonnen met een welzijnsprogramma voor de werkkrachten dat zich onder andere bezig gaat houden met gezond voedsel en praktische bewegingsoefeningen. Het plan is om dit programma uiteindelijk uit te breiden naar alle werknemers van Reiter.De klinieken verstrekken 120 van de meest voorkomende medicijnen, waaronder antibiotica en medicijnen tegen hartkwalen, hoge bloeddruk en andere veelvoorkomende ziekten. 

Klinieken, die door bedrijven gesponsord worden, kunnen het in 2014 echter nog wel eens zwaar te verduren krijgen onder de herzieningen van de Affordable Care Act die het nog moeilijker maakt voor illegale immigranten om toegang te krijgen tot de zorg. 'Ze wonen hier en werken hier en iedereen erkent dat,' zegt E. Richard Brown, directeur van het Center for Health Policy Research van de Universiteit van Californië Los Angeles. 'Tegelijkertijd is al het openbare beleid en de politiek er op gericht om van ze af te komen en ze buiten te sluiten van de algemene gezondheidszorg en andere diensten.'

Alicia Gonzales heeft de gezondheid van deze illegalen bestudeerd aan het Central Valley Health Policy Institute en zij stelt: 'Het is onze morele verplichting om de mensen te helpen die ons eten op tafel zetten.'

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.