nu 3 claims totaal 17 mln dollar

VS: Listeria slachtoffers klagen zowel telers als winkels aan

COLORADO, VS – De drie claims van een Listeria rechtszaak hebben samen een dekking van 17 mln dollar, terwijl er meer dan 130 zieken zijn geregistreerd die samen gemakkelijk meer dan 100 mln dollar (72,5 mln) euro opbrengen. Advocaat Scott Eldredge, specialist op het gebied van wanpraktijken en passiva, ziet door deze uitbraak gouden kansen vanwege een nieuwe wet in Colorado. 

In januari van dit jaar werd een wetsvoorstel naar voren gebracht die bedrijven zou beschermen tegen een aansprakelijkheidsaanklacht. Als een bedrijf producten alleen doorverkocht, dan was dat bedrijf niet schuldig aan schade door het product, dus bijvoorbeeld ziekte. De sponsoren van de nieuwe wetgeving dachten dat ze rurale levensmiddelenzaken tegen valse rechtszaken aan het beschermen waren. Toen ze ontdekten dat de wetgeving grote veranderingen in het aansprakelijkheidsrecht teweeg bracht, besloten ze om de consument te beschermen en de wet te torpederen. 

Het doel van de nieuwe wet was kleine bedrijven, die op dit moment totaal geen bescherming hebben, een beetje dekking te bieden, niet om ze helemaal niet meer verantwoordelijk te maken. “Goede verkopers nemen verantwoordelijkheid voor wat ze verkopen en komen de consument tegemoet als er problemen ontstaan met het product,” zei Alan Lewis, een van de sponsoren, “dat is anders als je met je hele bedrijf gaat gokken elke keer als je iets verkoopt.”

In de Listeria zaak, die nu loopt, zijn 8 mensen overleden. Er zijn 139 mensen ernstig ziek. Advocaten van de slachtoffers trekken nu aan alle kanten bedrijven het beklaagdenbankje in om op die manier genoeg compensatie te krijgen. Advocaten krijgen in de VS 15 tot 30% van de schikking. Op dit moment zijn er 30 mensen die bedrijven aanklagen. Er wordt verwacht dat het op gaat lopen tot ongeveer 50. Per persoon zal waarschijnlijk tussen de 0,73 mln en 2,18 mln euro geëist worden. 
De zaak zal de rechtbank dwingen na te denken over aansprakelijkheid. Door de grote schaal van de menselijke schade moet er nagedacht worden over compensatie. Er is waarschijnlijk bij lange na niet genoeg geld om alle slachtoffers te compenseren. 

Maar het aanklagen van verkopers is dan nog niet geoorloofd, behalve als er sprake was van kennis van de verontreiniging of dat de verkoper de verontreiniging veroorzaakte. Toch komen er nu voorstellen dat kleine verkopers wel verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun producten. En dan vooral producten, die al eerder betrokken waren bij dit soort incidenten, zoals hamburgers, spinazie en ongepasteuriseerde zuivelproducten. 
Toch moet er op een gegeven moment een grens getrokken worden. Een winkel betaalt haar leveranciers tenslotte met vertrouwen voor een goed product. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.