Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oorzaak kiwiziekte PSA nog steeds onbekend

Nieuw-Zeeland – Het is een jaar nadat de kiwi-dodende ziekte Psa voor het eerst werd ontdekt in de Bay of Plenty fruittuin en het rapport over hoe de infectie het land inkwam, moet nog steeds worden uitgebracht. 

Meer dan een vijfde van de fruittuinen heeft met de ziekte van Psa te maken gehad sinds deze werd geïdentificeerd. De meeste van deze tuinen bevinden zich in Te Puke.
De prioriteit gebieden bedekken meer dan 70% van het kiwiland in Nieuw-Zeeland. 
Tientallen hectare van de gewassen zijn niet langer bruikbaar, waardoor de telers miljoenen mislopen aan verloren productie. In het vooruitzicht ligt de mogelijkheid dat er nog eens honderden hectare verwijderd moeten worden voor de volgende oogst. 

De voorzitter van de Kiwifruit Growers, Peter Ombler, zegt dat de ziekte een serieuze invloed heeft op de huidige gold-soort en dat het niet zeker is in hoeverre de productie van de groene kiwi hierdoor beïnvloed zal worden. 
Een groot verpakkingsbedrijf, Eastpack, stelt dat zij waarschijnlijk om vrijwillige ontslagen moeten gaan vragen als de kiwi-productie zo blijft dalen. 
Volgens Kiwi marketeer Zespri heeft de verkoop nog niet echt onder de ziekte geleden, maar gaat dat waarschijnlijk het komende jaar veranderen. 

Het Ministerie van Land- en Bosbouw legt, naar eigen zeggen, de laatste hand aan een rapport over de origine van de ziekte, maar er kan nog niet worden gezegd wanneer dit publiek wordt gemaakt. 

Bron: radionz.co.nz

Publicatiedatum: