Telers worstelen wereldwijd met tekort aan oogstmedewerkers

Tholen - Het valt voor Nederlandse tuinders niet altijd mee om geschikt personeel te vinden. Veel tuinders zijn aangewezen op buitenlands personeel, voor zover dat nog wordt toegestaan door de overheid. Toch zijn we niet het enige land met deze problematiek. Een greep uit de nieuwsberichten afgelopen week:Washington
Zo zijn fruittelers in Washington wanhopig op zoek naar plukkers. Volgens appeltelers zouden ze hun beste jaar ooit hebben gehad, als er geen tekort aan plukkers was geweest. Door het natte, koude voorjaar kwam het plukseizoen pas laat op gang en veel migranten konden daardoor niet het hele seizoen blijven. In Arizona en Alabama proberen telers deze migranten nu te vervangen door gevangenen. Zo heeft Pheasant Orchards jaarlijks 65 plukkers aan het werk, maar konden ze er dit jaar slechts 50 aan het werk krijgen, waarvan de meeste onervaren. Met name Mexicaanse arbeidsmigranten blijven weg als gevolg van de strengere immigratiewetten.

De Mexicanen doen arbeid waar de autochtone Amerikanen geen zin meer in hebben en ook niet meer kunnen, zoals werken op het land. Tomaten, paprika's en pepers oogsten, de latino's zij er zeer bedreven in. Veel van de plukkers zijn nu verdwenen. Ze blijken onvervangbaar. De meeste werkloze Alabamians die zich afgelopen weken meldden op de akkers, houden het niet langer uit dan een paar uur of een dag.

Fruit rot weg op de teeltbedrijven van Alabama, maar Scott Beason, een Republikeins lid van de senaat van Alabama, is onverbiddelijk voor de klagende boeren. Wie geen bedrijf kan runnen zonder illegalen, moet maar eens hard gaan nadenken. Bovendien zijn er programma's,die inzet van guest workers mogelijk maken, zegt hij. Dat moet voldoende zijn.

Australië
Een aspergeteler in Australië heeft 8 hectare van zijn areaal om moeten ploegen bij tekort aan medewerkers. Volgens Allan McDonald groeiden de asperges te snel voor zijn beschikbare medewerkers. Dit jaar had de teler maar de helft van het aantal plukkers beschikbaar, die hij nodig heeft. De overheid vindt bij monde van Cesar Melhem van de Australian Workers Union dat de telers dit tekort maar moet oplossen met werklozen.

Verenigd Koninkrijk
Ook Britse telers hebben moeite met het vinden van geschikte oogstmedewerkers, blijkt uit een verslag van de National Farmers Union. De migranten uit Tsjechische Republiek, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen , Slowakije en Slovenië worden door sommige telers echter als onbetrouwbaar aangemerkt. "80% is onbetrouwbaar", zegt een aardappelteler uit Yorkshire.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.