Carrefour gaat voor lokale aardappelen

ROEMENIË – Ongeveer 20 procent, 2.000 ton, aardappelen die dit jaar verkocht worden in de Carrefour supermarktketen zullen afkomstig zijn van de Roemeense producent Agrico-M. Carrefour ondertekende een leveringscontract met het locale bedrijf. De supermarktketen zegt van plan te zijn dat percentage te laten stijgen. 

Via het Carrefour Quality Lines programma heeft de supermarkt zich direct verbonden aan locale producenten. Zo worden tussenhandelaren uitgesloten. De supermarkt zegt dat het zo meer invloed heeft over de kwaliteit en leveringstijden van de producten. De producten worden vervolgens verkocht onder het eigen label. Het contract met Agrico-M is niet exclusief en Carrefour is nog op zoek naar andere producenten. Het bedrijf is ook van plan een nieuwe Carrefour Quality Lines op te zetten voor uien, appels en Roemeense karper. 

Bedrijven selecteren is echter moeilijk omdat veel locale telers niet voldoen aan de contractuele specificaties van het contract. Er worden namelijk eisen gesteld aan het hele productie- en opslagproces. Voor het contract met Agrico-M was Carrefour aangewezen op geïmporteerde, voor haar 2,5kg zak gewassen aardappelen. Agrico-M heeft flink geïnvesteerd om aan de eisen te voldoen. Zo heeft het bedrijf 160.000 euro uitgegeven aan een was/verpak machine. 

Agrico-M is een familiebedrijf uit Targu Secuiesc, Covasna, een gebied dat al generaties aardappels produceert. Dit jaar wordt er waarschijnlijk 4.000 ton aardappelen geproduceerd. De helft daarvan gaat dus naar Carrefour, de rest wordt verkocht door tussenhandelaren. In de afgelopen jaren heeft de producent veel van de winst geherinvesteerd. Ze heeft 1,3 mln euro geïnvesteerd in apparaten en opslagcapaciteiten in de afgelopen vijf jaar. Door alle investeringen is de aardappelteelt een dure bedrijfstak. Het land is weliswaar maar 12.000 euro per hectare, de pootaardappelen moeten wel geïmporteerd worden, waardoor de kosten met 10.000 euro oplopen. 

Carrefour heeft 650 Qality Lines gesloten met meer dan 25.000 producenten wereldwijd. In Roemenië werd dit fenomeen drie jaar terug voor het eerst gezien. Op dit moment is ongeveer 40 procent van het varkensvlees dat door Carrefour Roemenië verkocht wordt van locale producent. Twee andere programma’s werden vorig jaar in gang gezet om forel en worteltjes te verkrijgen. Verkoop is dankzij het Quality Lines programma met 25% toegenomen voor wortelen en 15% voor forel. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.