China: hogere gemberprijzen bij betere samenwerking


LAIWU, Shandong, China – Zhu Hengjun, een 52-jarige gemberteler, is teleurgesteld over zijn dalende inkomsten dit jaar. Toch is hij blij dat hij een contract heeft gesloten met een verwerkingsbedrijf dat een goede prijs geeft voor zijn product. Als hij dat niet had gedaan,had hij, zoals veel telers in de regio, grote verliezen kunnen leiden dit jaar. 

Op dit moment wordt ongeveer 70% van het areaal gember in Laiwu gecontracteerd door verwerkingsbedrijven. Laiwu heeft ongeveer 12.000 hectare dat beschikbaar is voor landbouw. Dat is 20% van China’s totale landbouw. 

Mr. Hengjun heeft ongeveer 6 ton gember geproduceerd op zijn 1.330 vierkante meter. Hij heeft het verkocht voor 16 cent per kilo halverwege oktober. Daardoor heeft hij bijna geen geld verdiend maar wel zijn kosten uitgebalanceerd. In de afgelopen jaren hebben Chinese telers te maken gehad met een turbulente markt als het gaat om knoflook, mungbonen en dus ook gember. De onzekerheid heeft de telers gedwongen zich op nieuwe manieren in te deKken tegen de prijsfluctuaties. 
De gemberprijs was erg gestegen in de afgelopen jaren, waardoor meer telers de wortel begonnen te produceren. Daardoor daalde de prijs met wel 70% afgelopen oktober. 

Verwerkingsbedrijven onderhandelen nu met telers over hun landrechten (land wordt in China geleasd van de overheid). Vervolgens zouden de bedrijven de telers weer inhuren om de gember voor hen te telen. De telers krijgen naast een vast salaris ook een extra betaling voor de overdracht. Er zijn telers, zoals Shen Guihai, die gebaat zijn met dit systeem. Het bedrijf Laiwu Manhing Vegetables Fruits Corp werkt al sinds 2007 met hem samen. Hij verdient jaarlijks 10.000 yuan (ongeveer 1.145 euro) plus 1200 yuan (137,50 euro) aan rente. Vroeger verdiende hij 400 yuan (45,83 euro) per jaar door het telen van maïs en pinda’s. 

Op dit moment zijn er rond de 380 gemberverwerkingsbedrijven. Een van die bedrijven, Manhing Vegetables Fruits Corp, is China’s grootste exporteur van gember en gerelateerde producten. De totale export van het bedrijf bedraagt 94,6 mln euro. Haar producten zijn te vinden in Britse supermarkten zoals Tesco, maar ook in andere supermarkten in heel Europa.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.