Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Indiase milieuactivisten fel gekant tegen verzoek om kiemplasma

Uien volgende doelwit zaadmultinationals

Tholen - De Indiase ui met zijn unieke smaak, textuur, bolgrootte en scherpte wordt het volgende slachtoffer van de machinaties van een multinationaal zaadbedrijf. Na het sleutelen aan de genen van de ui om haar tranentrekkende eigenschappen bij het schillen en scherpte te veranderen, heeft de firma nu toestemming gevraagd aan de Indiase autoriteiten om “eerste rangs commercieel uienzaad te mogen produceren" uit door het Indiase Institute of Horticultural Research ontwikkelde hybriden.

Het bedrijf is op zoek naar het kiemplasma van twee Indiase hybride uienrassen die het goed doen in het veld en een hoog rendement opleveren voor de landbouwers. Het bedrijf heeft voor de National Biodiversity Board benaderd.

Milieuactiviste Bhargavi Rao zegt dat het bedrijf nieuwe hybriden met behulp van het Indische uien- kiemplasma wil ontwikkelen, maar ze is bang dat het kiemplasma zal worden misbruikt voor transgene doeleinden, gezien de mazen in de wet en het gebrek aan bezorgdheid bij ambtenaren in het land. Rao en haar team hebben onlangs hetzelfde zaadbedrijf bij de National Biodiversity Board ontmaskerd in de kwestie van misbruik van negen soorten kiemplasma van aubergines om zonder officiële toestemming een transgeen ras van de groente te ontwikkelen.

Aubergine wordt net zoals ui veel gebruikt in de Indiase keuken en de pogingen om ze genetisch te manipuleren heeft een storm van protest opgeleverd in het land. De poging om de ui te coöpteren door de multinationale zaadbedrijven wordt gezien als onderdeel van een sinister ontwerp. Als onmisbaar onderdeel van alle Indiase keukens, is de ui uitgegroeid tot een politiek probleem als er een overvloed of een tekort is als gevolg van bv. weersomstandigheden of bewaar problemen. Negentig procent van de buitenlandse valuta die wordt verdiend met groenten komt van de uien.

Genetisch gemanipuleerde gewassen kunnen beter bestand zijn tegen ziektes en plagen, kunnen weerbestendig worden en geven een hogere opbrengst. Maar er zijn ook veel nadelen. "Boeren zullen worden gedwongen om het hybride zaad jaar na jaar van het bedrijf te kopen. Overheidsinstanties, zoals het Indian Institute of Horticultural Research in Bangalore en het uien en knoflook Research Centre in Pune hebben al hybride rassen ontwikkeld en onderzoek is gaande naar nieuwe hybride rassen. Er is dus geen behoefte aan een particulier bedrijf dat uien wil veredelen, stelt rechtsgeleerde Syed Naseer Ahmed.

India heeft jaarlijks 4.500 ton uienzaad nodig voor de ruim 500.000 hectares uien. Ongeveer 70 procent van de productie is afkomstig van lokale genotypen en of landrassen van boeren. Slechts 30 procent wordt geproduceerd door de georganiseerde sector. Maar de kwaliteit van de zaden, die de boeren genereren, is niet altijd goed en dit heeft invloed op de kwaliteit. De uienmarkt is enorm. India is het tweede grootste teeltgebied met 528.000 hectare en heeft de op een na grootste productie met 74.500.000 ton na China. Naast het voldoen aan de binnenlandse vraag exporteert India 11.100.000 ton. In de afgelopen 25 jaar is de productie gestegen van 25 miljoen ton tot 74,5 miljoen ton. Het officiële doel is om in het jaar 2025 ruim 100 miljoen ton te produceren van rassen, die geschikt zijn voor export naar de Golf, Zuidoost-Azië en Europa.

"India heeft een rijke verscheidenheid aan uien- en kiemplasma, dat moeten worden beschermd tegen externe stropers", zegt Naseer Ahmed. Stappen moeten worden genomen om ervoor te zorgen dat er niets in verkeerde handen valt. Vooral de bekende multinationals zijn berucht door het genetisch manipuleren van groenten en fruit, waarvan de gevolgen voor de gezondheid nog niet bekend zijn.

Publicatiedatum: