Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Leren van fouten na EHEC-uitbraak"

Betere uitwisseling van informatie tussen medisch microbiologen en meer openbaarheid in de communicatie kunnen een paniekreactie zoals tijdens de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland afgelopen zomer voorkomen. Dat zei Alexander Friedrich, medisch microbioloog van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), woensdag. Dit meldt de Telegraaf.

In Amsterdam is woensdag een minisymposium over de EHEC-bacterie gehouden waar informatie is uitgewisseld tussen Duitse en Nederlandse deskundigen. „Een uitbraak in de toekomst is niet te voorkomen, maar we kunnen wel leren van de fouten die zijn gemaakt”, aldus Friedrich.

De medisch microbioloog vermoedt dat de communicatie in Duitsland niet helemaal soepel is verlopen. „Het is een groot land, met veel partijen die allemaal betrokken zijn bij de uitbraak. Als er iedere dag aan goede risicocommunicatie was gedaan, kon waarschijnlijk een groot deel van de paniek voorkomen worden.”

In Duitsland zijn 50 mensen overleden aan de bacterie; meer dan 4000 raakten besmet. Kiemgroenten bleken uiteindelijk de bron te zijn, maar daarvoor was al met de beschuldigende vinger gewezen naar komkommers, sla en tomaten.

Bron: Telegraaf
Publicatiedatum: