Overslag agribulk in haven Rotterdam in eerste 9 maanden van 2011 met 17% gestegen

De goederenoverslag in de Rotterdamse haven is over de eerste negen maanden van 2011 met 1,7% toegenomen tot 327 miljoen ton. De overslag van agribulk (granen, zaden, veevoedergrondstoffen) nam met 17% toe tot iets meer dan 7 miljoen ton. Terwijl de afvoer daalde met een vijfde, nam de aanvoer met een kwart toe tot 85% van het totaal. De Europese oogsten vielen dit jaar tegen, waardoor meer import van overzee nodig was. Een specifieke factor is dit jaar de nieuwe aanvoer van grondstoffen voor de bio-ethanolfabriek van Abengoa.

Overig nat massagoed, in volume meest basischemicaliën maar ook biobrandstoffen, plantaardige oliën en vruchtensappen, maakte pas op de plaats met bijna 24 miljoen ton. De toename van de overslag in basischemicaliën in de eerste helft van het jaar compenseert vooralsnog de afname van de import van biobrandstoffen en palmolie over negen maanden.

De behandeling van overig stukgoed herstelt zich verder van de zware klap door de crisis. Er ging 6 miljoen ton staal, papierproducten, fruit, metalen en projectlading over de kade, goed voor een toename van 24%. Dit is vooral te danken aan de Steinwegterminal op de Maasvlakte waar de aanvoer van brammen uit Brazilië geleidelijk groeit.

President-directeur Hans Smits van het Havenbedrijf Rotterdam: "In vergelijking met het eerste halfjaar en het versomberende economische klimaat, ontwikkelde de overslag zich in het derde kwartaal goed. Inmiddels dalen alle stemmingsindicatoren en koelt de wereldeconomie af. Hierdoor stokt ook de export, tot dusverre een motor voor onze overslag. In het vierde kwartaal neemt de groei dan ook af. Over het gehele jaar gerekend, verwachten we nog steeds groei."

Zie voor meer informatie het overzicht Goederenoverslag 3e kwartaal januari-september 2010-2011 op de site van het Havenbedrijf Rotterdam.

bron: Havenbedrijf Rotterdam

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.