Minder aubergines naar Duitsland en VK in eerste acht maanden 2011

In de eerste acht maanden van 2011 is 35 miljoen kg Nederlandse aubergine uitgevoerd, 7% minder dan in dezelfde periode in 2010. De twee grootste afzetmarkten, Duitsland (-7%) en het Verenigd Koninkrijk (-12%) importeerden duidelijk minder. De uitvoer naar Frankrijk, 2,7 miljoen kg, is stabiel ten opzichte van het vorige seizoen. Zweden (+17%), de Verenigde Staten (+46%) en Denemarken (+25%) doen het beter dan vorig jaar. De afzet naar Rusland (-61%) blijft ver achter. Vanuit het Spaanse productiegebied Almeria is in het seizoen 2010/2011 (september t/m augustus) 16% meer aubergine uitgevoerd dan in 2009/2010. In het grootste deel van het seizoen, de periode september t/m april, zat de export uit Almeria iedere maand in de plus. Pas in de laatste maanden viel de export terug.

Prijsverloop Duitse groothandelsmarkten

Op de Duitse groothandelsmarkten vertonen de prijzen voor Nederlandse en Spaanse aubergine een dalende lijn in de periode van week 38 t/m week 43. De prijzen voor Turkse aubergine zijn stabiel in deze periode. De groothandelsprijzen voor Nederlandse aubergine zijn vanaf week 40 vergelijkbaar met de prijzen in 2009 en 2010

Nederland

De Nederlandse supermarktprijzen voor aubergine liggen momenteel meestal tussen de € 1,00 en € 1,20. Albert Heijn is de supermarkt met verreweg het grootste aandeel in de verkoop van aubergine, op afstand gevolgd door C1000 en Jumbo. In week 34 slaagde C1000 er in de omzet met aubergine te verviervoudigen met een aanbieding van € 0,50 per stuk.

Bron: Marktbeeld Aubergine, Productschap Tuinbouw, www.tuinbouw.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.