Fruitconsumptie stijgt tot 71 kg

Rusland grootste fruitimporteur ter wereld

Tholen – Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft een onderzoek gedaan naar de productie en consumptie van fruit op de Russische markt. De consumptie laat, mede door het toenemende besef voor gezond eten, een stijgende trend zien en bedraagt nu 71 kilogram fruit per hoofd van de bevolking. Rusland is nu de grootste fruitimporteur met een volume van 1.115.000 miljoen ton appels, 412.000 ton peren en ruim 400.000 ton druiven. Op langere termijn is de verwachting dat de binnenlandse productie niet significant toeneemt.

De Russische consumptie van importfruit stijgt vooral in de stedelijke gebieden snel, maar ligt nog ver onder het consumptieniveau in de meeste Europese landen, de V.S, Japan en China. Op het platteland en in kleinere steden onder de 100.000 inwoners wordt veel lokaal geteeld fruit gegeten en ingemaakt. Russen kopen per week voor € 82,00 voedingsmiddelen in grote steden zoals Moskou en in kleinere steden voor € 64,00. Vers fruit heeft een aandeel van 10,6%.

De Russische appelproductie zal naar verwachting in 2011 955.000 ton bedragen van een oppervlakte van 217.000 hectares met een gemiddelde opbrengst van 5,2 ton per hectare, waarvan 61% in huis- , tuin- , en boerenboomgaardjes voor eigen gebruik in familie en directe sociale omgeving en de rest voor de handel en verwerking. Golden Delicious, Red Chief, Semerenka, Granny’s, Idared, Gala en Bolshevik zijn de populairste rassen bij de telers in Zuid- en Centraal-Rusland. Grote retailers hebben liever importfruit omdat er volgens hen geen constante en goede kwaliteit van eigen bodem geleverd kan worden.De Russische overheid heeft in 2011 een subsidie van 4,5 miljoen euro beschikbaar gesteld om de teelt te moderniseren met moderne rassen en teeltmethodes. Door de hoge aanplantkosten van 18.000 euro per hectare voor een moderne aanplant verwachten deskundigen niet dat er veel gebruik van zal worden gemaakt. De appelconsumptie is gestegen tot 11,1 kg. per persoon en zijn een van de duurste fruitsoorten in Rusland. Veel import komt uit de voormalige USSR-landen Oekraïne en Moldavië. In 2010 importeerde Rusland 1.110.000 ton appels met een waarde van 520 miljoen euro. De belangrijkste leveranciers zijn Polen, China, Moldavië en Servië.


 
Op de groothandelsmarkt in Moskou werden de appels op 21 oktober verhandeld voor: Poolse appels van 95 tot 1,05 euro per kg, Franse Golden van 1,20 tot 1,35 per kg, Belgische en Nederlandse Golden voor 1,20 tot 1,50 per kg. en Argentijnse en Chileense Granny’s van 1,20 tot 1,50 euro per kilogram.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.