John van Duivenbode van Juniorfruit:

"Iets meer Florida grapefruit beschikbaar dit seizoen"

Tholen - De beschikbare volumes Florida grapefruit voor dit seizoen zullen iets groter zijn, maar niet veel meer. Dit verwacht John van Duivenbode van Juniorfruit. De importeur ontvangt de eerste aanvoer over twee weken. "Het fruit wordt nog steeds zeer streng gecontroleerd op 'citruscancer', maar in vergelijking met vorig jaar zal er wel meer fruit geschikt zijn voor de Europese markt", vertelt hij. De oogstprognose is 10 tot 30% groter dit seizoen, maar de wisselende weersomstandigheden kunnen hier volgens hem nog verandering in brengen.

De gehele productie ziet er volgens de contacten van Juniorfruit dit seizoen wel 'cleaner' uit en er zijn meer dikke maten dan vorig seizoen. "De oogst van het grapefruit is al begonnen maar komt door hevige regenval moeizaam op gang." De importeur heeft ook dit jaar weer Florida grapefruit van vaste leverancier Premier Citrus Packers onder het label Premier.Strenge controle

Het citrus wordt zeker drie keer gecontroleerd: tijdens de pluk, het verpakken en voor verscheping. "Omdat de kans op 'citruscancer bij witte grapefruit groter is, is er weinig tot geen van dit fruit beschikbaar voor de Europese markt", legt John uit. De witte grapefruit is volgens hem populair in Japan en Korea, belangrijke afzetmarkten voor de Amerikaanse producenten. "De eisen zijn er minder hoog en er wordt goed betaald."

Hoge kosten bemoeilijken import

Het nieuwe seizoen zal wederom uitdagend worden. John laat weten dat de vrachtkosten weer gestegen zijn. "Andere bijkomstigheden zijn de hoge productiekosten, controles die veel tijd en geld in beslag nemen en ga zo maar door." Dit maakt het product volgens hem wel duur. Hij vertelt dat het aantal importeurs afneemt, mede omdat er genoeg goedkopere alternatieven zijn zoals grapefruit uit Turkije, Egypte of Israël en Cuba. "Het importeren en vermarkten wordt steeds moeilijker maar de smaak van het fruit is niet te evenaren."Voor meer informatie:
John van Duivenbode
Juniorfruit
Groothandelsmarkt 91-96
3044 HC Rotterdam
Tel.: (010) 245 00 77
Fax: (010) 245 00 88
www.juniorfruit.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.