Telen in de stad is de oplossing voor de voedselcrisis

Telers moeten nadenken over de mogelijkheden om te telen in sterk verstedelijkte gebieden. Dat is de conclusie van het interessante vraaggesprek met Marcel Kers, oprichter van Plantlab, en Bas de Groot van www.uitjeeigenstad.nl dat gisterochtend plaats vond in het House of Technology & Innovation.

50% van de wereldburgers woont vandaag de dag in verstedelijkt gebied en dat aantal groeit nog. Sommige gebieden zijn zo druk bevolkt dat het niet mogelijk is binnen 24 uur van de ene naar de andere kant van de stad te komen. Hierdoor wordt het lastig verse producten te transporteren.

Uitjeeigenstad heeft daar een goede oplossing voor. Door leeg liggende terreinen in verstedelijkte gebieden, zoals bouwlocaties, te veranderen in landbouwgebied komen de producten dichter bij de afnemers terecht. "In april wordt in Rotterdam al zo’n landbouwgebied van 1.7 hectare geopend." De producten, die daar worden geteeld, worden direct verkocht aan particulieren. Tevens kunnen mensen een dag meelopen als vrijwilliger waardoor Uitjeeigenstad niet alleen voedsel levert, maar ook beleving.

Plantlab levert afgesloten containers met led-verlichting waarin de ideale klimatologische omstandigheden worden nagebootst. Deze containers kunnen overal worden neergezet. Behalve in stedelijke gebieden kunnen ze bijvoorbeeld ook worden geplaatst op plekken waar normaal telen wegens klimatologische omstandigheden niet mogelijk is.

Hoewel beide bedrijven dus op een andere manier nadenken over het oplossen van het voedselprobleem, zijn ze het er over eens dat de stad veel kansen bied.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.