Mechelse Veilingen:

"Bang afwachten wat 2012 zal brengen"

"Nu we het einde van het seizoen naderen, is het weer tijd om de balans op te maken en conclusies te trekken. Zeggen dat de EHEC-crisis dit jaar bepalend was voor de verkoop en de bijhorende prijsvorming van onze groenten, is een understatement", aldus de Mechelse Veilingen in haar onlangs verschenen bedrijfsblad.

"Zouden we zonder de crisis een goed jaar hebben gerealiseerd? Dat zullen we nooit weten. Feit is wel dat er door de goede prijzen vorig jaar, dit jaar een groter Europees aanbod was van tomaten, komkommers, paprika en sla(soorten). Zowel de prijs van losse als van trostomaten kon zich na de crisis niet meer herstellen. Voor beide producten is de middenprijs gemiddeld met meer dan 50% gedaald ten opzichte van 2010. Dit brengt natuurlijk enorme verliezen voor de telers met zich mee maar ook een omzetdaling van 30% voor de Mechelse Veilingen. Toch waren er ook enkele lichtpuntjes met o.a. San Marzano, Coeur de Boeuf en cocktailtomaatjes. Menig teler heeft dan ook plannen om, naar volgend jaar toe, zich op één van deze alternatieve tomatentypes te richten. Het gevaar ontstaat hierdoor dat er een overaanbod van deze nicheproducten zal zijn met alle gevolgen van dien. Deze producten hebben beperktere groeimogelijkheden en het areaal dient dan ook met veel voorzichtigheid te worden uitgebreid. We zien deze verschuiving ook in onze buurlanden en we weten allemaal wat dat betekent: grote oppervlaktes en doorgaans lage bemiddelingsprijzen."

"In tegenstelling tot vorig jaar was bij de sla(soorten) wederom een slechte
prijsvorming. Door het grote aanbod vanuit Italië verliep de bemiddeling zeer moeilijk en een matige zomer zorgde ervoor dat de consumptie wat terugviel. De Belgische supermarktketens stellen wel vast dat de verhouding vers ten opzichte van
versneden sla stagneert. Ook hier merken we een verdere verschuiving naar de alternatieve slasoorten en een teruggang van het aanbod kropsla. Aubergines waren één van de enige vruchtgroenten die wel een degelijke seizoensprijs konden realiseren. De prijsvorming van dit product werd in grote mate bepaald door onze supermarktketens. Zij kochten dagelijks grote aantallen aan onze klok wat
een redelijk constante prijsvorming met zich meebracht. In Nederland lijken een aantal telers de overstap te willen maken naar deze teelt en het valt dus bang afwachten wat 2012 zal brengen."

"Bij de vollegrondsgroenten sprongen vooral de koolsoorten er uit als het op prijsvorming aankomt. Volgend jaar zal er een groter aanbod serrebloemkolen beschikbaar zijn op onze veiling wat onze kopers de mogelijkheid geeft om constant bij ons te blijven kopen. Bij de verkoop van courgettes konden we vaststellen dat onze kopers de voorkeur geven aan courgettes uit de serre. Het prijsverschil was bij momenten overdreven groot. We houden echter in het achterhoofd dat de klant koning is én blijft.

Bron: Bedrijfsblad Mechelse Veilingen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.