Geringe consumptie van groenten en fruit dodelijk voor Oost-Afrikanen
"Lage consumptie van groente en fruit behoort tot de top tien risicofactoren voor vroege sterfte", zei WHO expert Godfrey Xuereb onlangs tijdens een bijeenkomst voor promotie van groenten en fruit voor de gezondheid in Arusha. Wereldwijd is onvoldoende consumptie van groenten en fruit de oorzaak van naar schatting 14% doden door kanker, 11% doden door hart- en vaatziekten en 9% doden als gevolg van een beroerte.
Een recent advies door WHO- en FAO-experts over dieet, voeding en preventie van chronische ziekten adviseert de consumptie van minimaal 0,4 kg fruit en groenten per dag voor de preventieve werking tegen chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en obesitas. Er is overtuigend bewijs dat voldoende consumptie van groenten en fruit het risico op obesitas, maag- en darmkanker en diabetes vermindert. Verder is er overtuigend bewijs dat groenten en fruit het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.
Volgens Xuereb van de WHO is de groente- en fruitconsumptie in de EAC maar 38 procent van de aanbevolen hoeveelheid. WHO en FAO experts adviseren 146 kg groenten en fruit per hoofd van de bevolking per jaar, maar de consumptie in Kenia, Oeganda en Tanzania is maar 80 kg per hoofd van de bevolking.
"De Oost-Afrikaanse populaties eten niet genoeg groenten en fruit, ondanks het feit dat zij grote producenten zijn", zei Xuereb. De meeste mensen in Kenia consumeren maar 0,3 kg per dag per persoon, 0,1 kg minder dan de aanbevolen voedingsrichtlijnen. Dat is per hoofd 115 kg of 79% van de vereiste hoeveelheid. Niet overdraagbare ziekten zijn naar schatting voor 28 procent de oorzaak van alle sterfgevallen in Kenia. Oegandezen eten bijna 0,2 kg groenten en fruit per dag per persoon, dat is 65 kg per jaar. Als gevolg daarvan zijn 25% van alle sterfgevallen het gevolg van niet overdraagbare aandoeningen.
In Tanzania is de situatie met 0.164 kg per dag en slechts 60 kg per hoofd van de bevolking nog slechter. Tanzania's minister van Landbouw en Voedselzekerheid Jumanne Maghembe, zei dat diëten, die rijk aan groenten en fruit zijn, het risico op vele vormen van kanker, beroerte, hart- en vaatziekten, type 2 diabetes en andere chronische ziekten verlagen.
De voorzitter van de Tuinbouw Ontwikkelingsraad van Tanzania Felix Mosha laakt de "magnetron" revolutie die jongeren en vrouwen in vooral stedelijke gebieden verleidt tot junkfood zoals aardappelchips vermengd met roerei, in de volksmond bekend als "chips mayai".
Jacqueline Mkindi van de Tanzania Horticulture Association zegt dat haar organisatie nu een strategie uitwerkt in een poging om de consumptie van groenten en fruit binnen de lokale gemeenschap te verhogen.