"Fons Arents: "vooral groententeelt getroffen”"

Thaise exporteurs gedupeerd door overstromingen

Tholen - Thailand wordt sinds enkele weken getroffen door zware overstromingen. Fons Arents van Fresh Partners vertelt dat grote delen van het land onder water staan. "Er zijn Farms die compleet onder water staan", laat de Thaise exporteur weten. "De telers moeten wachten tot het water is gezakt voor ze weer kunnen gaan aanplanten." Niet alle regio's zijn getroffen door de overstroming. "Zo komt er onder andere fruit uit het zuiden waar geen wateroverlast is."De groenteteelt is des te harder getroffen. Fons vertelt dat de prijzen verdriedubbeld zijn op de lokale markt vanwege de beperkte of geen beschikbaarheid. Fresh Partners Thailand exporteert dagelijks naar Europa en het Midden-Oosten. Fons vertelt wel producten te kunnen versturen, maar wel tegen veel hogere prijzen. "De luchthaven is goed bereikbaar maar de infrastructuur is in delen van het land ernstig aangetast", legt hij uit. "Veel wegen zijn niet bereikbaar en de overheid heeft de mensen vrijgegeven om eerst thuis de boel op orde te krijgen."De prijzen voor de Thaise producten stijgen. Volgens Fons zullen er wel Europese klanten zijn die naar andere landen uitwijken, zoals Vietnam en Maleisië. "We zijn eerder al geconfronteerd met een importstop van bepaalde producten vanwege de voedselveiligheidseisen in Europa." De Thaise exporteurs hebben het volgens hem al tijden behoorlijk zwaar. "Vorig jaar was er al de vulkaanuitbarsting, die het luchtverkeer stillegde, gevolgd door de rellen bij de luchthaven van Bangkok."Hij verwacht dat de problemen door de wateroverlast niet snel worden opgelost. "De moesson, die dit jaar het zwaarst in vijftig jaar schijnt te zijn, is gewoonlijk eind november voorbij, dus voor die tijd zal het water niet zakken." Hij verwacht pas na de Kerst herstel.


Fresh Partners

Fresh Partners houdt zich in Thailand bezig met de productie, koeling, logistiek en export van groenten en fruit. Vanuit het kantoor in Thailand en Nederland wordt de export, onder andere onder de merknaam "Thaifresh", naar het Midden-Oosten en Europa verzorgd. Naast eigen productie koopt Fresh Partners ook in bij contractfarmers en locale handelaren.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.