Zweden: illegale bessenplukkers worden slecht behandeld

Bessenplukkers, die in Zweden werken zonder vergunning, worden erg slecht behandeld, volgens een nieuw rapport van Swedwatch, een organisatie die arbeidsomstandigheden in Zweden onderzoekt. Buitenlandse arbeiders die in Zweden werken, hebben bijna geen mogelijkheden om te protesteren tegen slechte werkomstandigheden. Ze kunnen ook niet naar de politie omdat werken zonder vergunning strafbaar is. 

Wetgeving
Swedwatch roept de overheid op de wetgeving te veranderen. Ook roept de organisatie groothandelaren op om meer verantwoordelijkheid te nemen voor de werkomstandigheden van hun buitenlandse werkkrachten. De Zweedse overheid heeft onlangs strengere regels uitgevaardigd voor organisaties die buitenlandse werkkrachten het land binnenhalen. Daardoor is de situatie wel verbeterd voor legale bessenplukkers. 

Thailand
Swedwatch weet niet hoeveel illegale arbeiders er op dit moment in Zweden verblijven, maar ze schatten dat het er minimaal 2.500 zijn. Vorig jaar waren er namelijk 5.000 arbeiders met een werkvergunning, dit jaar maar 2.500. Dat terwijl de bessenproductie niet verminderd is. Het merendeel van de bessenplukkers komt uit Zuidoost Azië, voornamelijk uit Thailand. Ze vragen vaak een toeristenvisum aan onder het mom familie te willen bezoeken. Er is dan ook een grote markt ontstaan voor valse papieren en brieven van verzonnen familieleden. 
De plukkers zouden ook grote hoeveelheden geld moeten betalen aan tussenpersonen om naar Zweden te vliegen. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.