belangrijkste aardappelgebied VS

‘Zebra Chips’ nu ook in aardappelvelden Idaho

Een aantasting van een aardappel met Zebra chips is vooral te zien bij de ‘chipsvorm’ waarbij - de naam zegt het al - er zwarte strepen in de aardappel voorkomen. Deze aantasting was al bekend in het zuiden van de Verenigde Staten, maar is nu ook gesignaleerd in Idaho in het Noordwesten van de VS.

Over de aardappelziekte is nog erg weinig bekend. De waarde van een oogst besmet met Zebra Chips gaat zowel voor verwerking als onbewerkt significant naar beneden. De verandering is vooral goed te zien bij verwerkte aardappelen. Dit komt doordat er veranderingen plaats vinden in de opgeslagen suikers, die bij verhitting karameliseert. Aardappelen die de symptomen vertonen worden weggegooid.
 
De aanwezigheid van Zebra Chip in Idaho werd bevestigd door de USDA Agricultural Research Service. De infectiegraad leek erg laag te zijn. Normaal blijft de ziekte, die waarschijnlijk verspreid wordt door bladluis, verder in het zuiden. De telers in de regio vragen zich af of dit een terugkerend probleem zal blijken te zijn of dat het komt door het ongewone weer eerder dit jaar.

Door de kwaliteitsschade kan Zebra Chip een ernstig probleem kunnen zijn voor de aardappelindustrie in Idaho. Aardappelen zijn Idaho’s hoofdgewas en was $915 miljoen waard in 2010. De ziekte zou de staat financieel ernstig kunnen beschadigen. De ziekte heeft voor zover bekend geen invloed op de menselijke gezondheid of de voedingswaard van de aardappel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.