Ben Taieb, Capespan Continent verwacht normaal druivenseizoen

"Europa uitdagende markt voor Zuid-Afrika"

Tholen - De import van druiven van het zuidelijk halfrond is aardig op gang gekomen. Capespan heeft momenteel Braziliaanse en zo dadelijk Peruaanse druiven in het assortiment. De overgang van Europese naar importdruiven is dit jaar verlaat, gezien de langere beschikbaarheid van de druiven uit Europa. "Nu het Griekse seizoen op zijn einde loopt stijgen de prijzen en de vraag naar de importdruiven.

De importeur heeft nog vier a vijf weken Braziliaanse druiven beschikbaar. Hij vertelt dat de regenperiode in het productiegebied is aangebroken. "De druiven moeten voor deze periode gepakt zijn."De exportvolumes zijn dit jaar wel minder vanuit het land, mede door de sterke lokale markt in Brazilië vooral in de vroegere weken, alsook de goede vraag in USA voor de latere weken.Normaal Zuid-Afrika seizoen verwacht

Begin december verwacht Capespan de eerste aanvoer uit Zuid-Afrika. Het seizoen gaat er in week 45/46 van start. De vooruitzichten zijn volgens Ben voorlopig goed. "We verwachten een normaal seizoen met druiven van een goede tot zeer goede kwaliteit. Wel is het de komende weken even afwachten wat het weer gaat doen."

Hij verwacht voldoende Zuid-Afrikaanse druiven binnen te krijgen dit seizoen. Volgens hem zullen Azië, het Midden-Oosten en zelfs Afrikaanse markten op lange termijn wel invloed gaan hebben op de beschikbaarheid. "Aan de ene kant is het goed voor de periodes waarin de markt overspoeld wordt, maar in de weken wanneer de vraag naar druiven sterk is, kan het lastig worden." Volgens hem is er nog geen reden tot paniek maar wel iets om goed rekening mee te houden.

Early Sweet en Flame

Europa is voor Zuid-Afrikaanse producenten sowieso een uitdagende markt. "Er worden hier hoge MRL eisen gesteld en de euro is onzeker, vooral wanneer de Zuid-Afrikaanse markt zich versterkt", legt hij uit. "Als er dan nieuwe markten zijn waarnaar de afzet gemakkelijker verloopt, is de keus snel gemaakt." Ook op productieniveau zijn er verschuivingen merkbaar. Zo moeten variëteiten met pit steeds meer plaatsmaken voor pitloze druiven en snoept de rozijnenmarkt van het aandeel tafeldruiven. Ben vertelt dat producenten overigens een steeds breder assortiment van verschillende variëteiten willen hebben. "Enerzijds om het seizoen te verlengen, maar ook om de hoge piek van één druivensoort te beperken."

Buitenom Zuid-Afrika, is Capespan Continent de hoofdimporteur van Chileense druiven, alsook een grote speler in Brazilië, Peru, India, Egypte. "Samen met de Europese productie bieden wij een jaarrond programma van pitloze druiven."

Voor meer informatie:
Capespan Continent N.V.
Ben Taieb
E-Mail
Tel: +32 3 546 09 23
www.capespan.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.