"Reactie Lindert Moerdijk: "Beursnotering is puur indicatie voor telers"

"Jaap Wiskerke: "Uiennotering Goes geen afspiegeling van de werkelijkheid"

Tholen - De uiennoteringen op de regionale beurzen deden ook deze week weer diverse wenkbrauwen fronsen. Zo ook die van Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions uit Kruiningen. "De beursnotering in Goes doet gewoon geen recht aan de werkelijkheid en dat is nu al de afgelopen drie weken aan de gang."

Gisteren werden de uien door Goes genoteerd op 3,00 tot 3,50 per 100 kg. Volgens Wiskerke zijn er echter geen uien verkocht boven de 3 euro. "Bijna alle sorteerbedrijven die lid zijn van Frugi Venta, sturen iedere maandag hun aankopen van de afgelopen week op naar den Haag. Dinsdag om 10 uur is er dan een overzicht beschikbaar voor alle leden. Afgelopen week waren alle aankopen in het zuiden tussen de Euro 0,02 en Euro 0,03. Het gemiddelde lag op Euro 0,0255. Dit is een gemiddelde van meer dan 80% van alle gedane transacties. Dus de notering van Goes is geen afspiegeling van de werkelijkheid."

Voor Wiskerke reden om de knuppel in het hoenderhok te gooien. "Ik heb de noteringcommissie erop aangesproken en wordt gesteund door andere handelsbedrijven, maar er wordt weer niet naar ons geluisterd. Wanneer er genoteerd wordt, moet dat serieus gebeuren. Wanneer sorteerbedrijven uien kopen voor 0,02 euro en een teler ziet later een notering van Euro 0,03-0,035 euro dan heeft hij geen goed gevoel. Ook voor afrekeningen aan diverse pools of participatiebetalingen is het belangrijk dat de juiste marktsituatie wordt weergegeven."


Lindert Moerdijk en Jaap Wiskerke

Reactie Lindert Moerdijk (MSP)

Volgens Lindert Moerdijk van MSP Uienhandel uit Nieuwdorp slaat Jaap hierbij de plank mis. "De beursnotering is puur voor de telers bedoeld om een indicatie te geven van de prijsontwikkeling. Deze notering komt tot stand door een commissie die zowel uit telers en handelaren bestaat. Frugi Venta bepaalt de beursnotering niet. De gegevens daarvan worden slechts meegenomen in het overleg met de telers."

"Als je als handelaar op basis van de notering je zaken wilt doen, moet je dat vooral zelf weten. Maar kwalijker vind ik het als er handelaren zijn die voor de beursnotering begint, de commissie op gaan bellen om de prijs te gaan manipuleren, om vervolgens een artikel te schrijven dat de poolprijs hoger is dan de gemiddelde beursnotering. De beursnotering is niet in het leven geroepen om een afrekening of een poolprijs te bepalen", vervolgt Moerdijk.

Ook de aankooplijst van Frugi Venta over de afgelopen week, is volgens Lindert geen realistisch beeld van het totale volume."Het gaat om in totaal 630 ton uien die voor 0,02 tot 0,025 euro in de zuidelijke regio zijn aangekocht. Deze 630 ton bevat drie transacties, waarvan één transactie van 500 ton. Die uien draait Jaap in een dag weg, dus dat is echt geen reëel prijsbeeld. Ik vind het frappant dat de grootste verpakker van Europa zijn afrekening niet kan maken zonder hulp van de beurscommissie. Blijkbaar vinden sommigen een incidentele transactie zo belangrijk dat ze daarvoor een notering belachelijk willen maken om straks hun poolprijs te rechtvaardigen, maar dat is geen realistisch beeld van de werkelijkheid. Eerlijk duurt het langst."

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.