concurrent op Russische markt

Polen ongerust over appeloorlog met Oekraïne

Oekraïense fruittelers breiden massaal hun appel-export uit. Volgens farmer.pl gaat dit in de toekomst een reële bedreiging vormen voor de Poolse appeltelers, met name voor de export naar de Russische markt. De statistieken tonen aan dat de Oekraïense appeloogst zo'n 1.049 miljoen ton zal bedragen. Dit is 17% hoger dan de oogst in 2010, toen de telers 897.000 ton produceerden.

Volgens de voorspellingen van Fruit-Inform zal de groei in Oekraïense appelproductie jaarlijks met 11% blijven stijgen. De Russische Federatie is de grootste consument van zowel Oekraïense als Poolse appels. Het Oekraïense opslagsysteem loopt echter achter op dat van de Polen, waardoor ze tot op heden nog geen echte bedreiging vormden. Het grootste deel van de oogst wordt meteen na het oogsten verkocht, in tegenstelling tot de Poolse productie die de Russische markt in de wintermaanden overheerst.

Poolse producenten maken zich zorgen dat de Oekraïense telers hun opslagcapaciteiten gedurende de komende jaren flink zullen uitbreiden waardoor ze Oekraïne van de Russische markt kunnen verstoten met behulp van concurrerende prijzen.

Naast een toename in de appelproductie zal Oekraïne waarschijnlijk ook de productie in appelsap concentraat verhogen. Oekraïne is ondertussen al één van de grootste exporteurs voor de Europese markt. Volgens de statistieken exporteerde het land in 2010 26.500 ton van het appelsap concentraat. Alleen China en Turkije exporteerden meer dan dan.

Deze situatie zorgde er voor dat de Europese Commissie Polen nu ondersteund in het promoten van zijn landbouwproducten (met name appels en macaroni) in Oekraïne. Het budget van deze EU-subsidie voor een promotiecampagne moet aankomend november in Brussel worden goedgekeurd. Er zijn twee verschillende Poolse promotiecampagnes (wat betreft appels en macaroni) die nog moeten worden goedgekeurd. De Gardeners' Association of Poland, auteur van één van deze campagnes, wil met het promoten van de Poolse producten in Oekraïne 'de waakzaamheid van de concurrentie afstompen' en 'het bouwen van opslagruimte vertragen'.

De totale kosten van de Poolse promotiecampagne bedragen 7 miljoen euro. De regering neemt hier 30% van voor haar rekening, de rest wordt betaald door de telers.

Bron: lol.org.ua


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.