Klokkenluiderswebsite valse knoflook succesvol

De European Anti-Fraud Office (OLAF) heeft gemeld dat haar nieuwe site helpt tegen de het smokkelen van knoflook met een vals label. Sinds OLAF de klokkenluiders website heeft gemaakt zijn het aantal aanmeldingen substantieel gestegen. Dankzij het succes van de site stopt OLAF nu met de telefoonservice die hetzelfde doel diende.

In 2010 kwamen er, met dank aan de site, het bellen en andere bronnen, 983 verschillende meldingen van fraude binnen. Er werden 225 onderzoeken geopend. Een van deze onder zoeken hielp in Spanje een sigaretten netwerk te ontmaskeren. Ook hielp het met het identificeren van verkeerd vermelde knoflook. Voor importeurs van verse knoflook van de soort Allium sativum is een heffing van 9,4 procent in ad valorem heffing en een speciale heffing van 1.200 euro. Allium sativum word door de gemiddelde consument geschouwd als "knoflook". Op de import van andere soorten knoflook staat een heffing van 10,4 procent, maar ontbreekt de speciale heffing. Daardoor kan een importeur die zijn of haar knoflook verkeerd labelt er een aardig centje uit slaan: per container 30.000 euro.

Na de tips die binnenkwamen op de site werd een onderzoek opgezet. Daaruit bleek het inderdaad om knoflooksmokkel ging. De smokkel kostte de EU rond de 1.6 miljoen. Het ging om Poolse knoflook.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.