Voedselveiligheid begint bij schoon zaad

Het geheim van het bacterievrij houden van radijsscheuten, broccolikiemen, alfalfa, en andere kiemgroenten is het schoonhouden van hun zaden. "Als de zaden zijn ontkiemt, is het te laat. Scheuten hebben een extreem complexe structuur", zo zegt Hao Feng, professor Food and Bioprocess Engineering aan de Universiteit van Illinois. Een paar cellen E. coli kunnen tijdens het ontkiemen van de zaden een flinke populatie tot stand laten komen. En die populatie verwijderen is erg moeilijk."Voor zijn onderzoek, dat in de Journal of Food Science is gepubliceerd, gebruikte Feng zowel, het door de FDA aangeraden chloor en een nieuw ontsmettingsmiddel dat een combinatie is van oppervlakte-actieve stoffen en organische zuren. Met een microscoop bekeek hij vervolgens de zaden en gebruikte vervolgens een computerprogramma om een drie dimensionaal beeld te construeren. Daardoor kon er gekeken worden naar de gladheid van het zaadoppervlak. Hoe gladder het zaadoppervlak, hoe gemakkelijker de ziektekiemen van de zaden af te halen zijn. Zo zijn de zaden van alfalfa erg glad, in tegenstelling tot broccoli en radijszaden.

Lage hoeveelheden radiatie kunnen broccoli en radijszaden ontsmetten maar de kans bestaat dat er negatieve bijwerkingen zijn voor de kiemen. Het desinfecteren van broccoli leek in kleinere hoeveelheden beter te gaan. Het probleem van voedselkwaliteit en voedselveiligheid is ook te zien bij gewoon koken.

De voedselindustrie moet heel duidelijk letten op de ontsmetting van zaden. De USDA en Illinois Agricultural Research Station dragen monetair bij aan het onderzoek.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.