gebrek aan afzetmogelijkheden

Namibië: Telers opgescheept met overaanbod uien

Tholen - De regering heeft besloten tot een compleet verbod op de invoer van uien uit Zuid-Afrika om de verkoop van uien van lokale telers te bevorderen die niet op de lokale markt kunnen handelen en nog opgescheept zitten met tonnen en tonnen uien. Deze situatie komt omdat commerciële uientelers in de regio Kavango met een enorme hoeveelheid vers geteelde uien blijven zitten door een gebrek aan afzetmogelijkheden door import uit Zuid-Afrika. Namibische telers hebben ook verkocht naar naburige landen zoals Angola, maar de noordelijke buur heeft zijn import van uien ook al opgeschort door een grote uienoogst als gevolg van gunstige klimatologische omstandigheden.

Op dit moment liggen de marktprijzen beneden de kostprijs en lijden de telers verlies. Ook de importuien werden gekocht voor prijzen, waar de telers ze niet voor kunnen telen. Volgens directeur Hans Nghixulifwa van Shikunino Trading Enterprises is deze situatie voor de telers onhoudbaar. We hebben veel uien en hebben er geen markt voor.

Teler Terence Spyron van de Shitemo farm zegt dat hij ook geen markt voor zijn uien heeft. Tijdens een bezoek aan de telers en de irrigatieprojecten heeft president Pohamba de telers geadviseerd niet meer tuinbouwproducten te telen dan er kunnen worden opgenomen door de lokale markt. Hij spoorde hen aan hun gewassen te diversifiëren, zodat ze kunnen inspelen op de vraag van de lokale markt. Hij maakte ook van de mogelijkheid gebruik om de landbouwers te stimuleren door te gaan en de voedselzekerheid in Namibië veilig te stellen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.