"Ook beschikbaarheid champignons wellicht in geding"

Hogere prijs doorgroeide compost

In verband met extreem hoge prijzen en beperkte beschikbaarheid van de belangrijkste grondstoffen voor de productie van compost voor de champignonteelt is CNC Grondstoffen genoodzaakt de prijs van doorgroeide compost te verhogen. “Vanwege de coöperatieve uitgangspunten die we hanteren, doen we dit absoluut niet van harte”, laat Tom van Wijk, directeur CNC Grondstoffen weten. “Maar we staan met onze rug tegen de muur.”Afgelopen jaar heeft CNC Grondstoffen de gestegen prijzen voor stro slechts gedeeltelijk doorberekend in de prijs van doorgroeide compost. “Voor een gezonde bedrijfsvoering kunnen we nu niet anders als een stevige prijsverhoging doorvoeren. In vergelijking met 2010 is de prijs van tarwestro nagenoeg verdubbeld. Daarnaast is, als gevolg van de beperkte beschikbaarheid en prijsontwikkeling van stro, de hoeveelheid paardenmest beperkt. Dit zal moeten worden opgevangen door veel duurder stro bij de productie van de doorgroeide compost.”

Boosdoener

Een belangrijke boosdoener is het groei- en oogstseizoen voor tarwe in 2011. Door het extreem droge voorjaar stond het graan kort en iel in heel West-Europa. Een bijzonder natte zomer volgde met gemiddeld genomen slecht weer tijdens de oogst van het graan. Dit was funest voor de hoeveelheid stro en leidde soms tot onmogelijke omstandigheden bij het persen van het stro. Van Wijk acht het zelfs denkbaar dat het grondstoffenprobleem zo nijpend wordt, dat het een beperkende factor wordt voor de productie van champignons. Een tekort aan champignons zou dan het gevolg kunnen zijn.

Bedrijfsprofiel

CNC Grondstoffen B.V. is één van de grootste leveranciers van grondstoffen voor de teelt van champignons in Europa. Met een productiecapaciteit van meer dan 8000 ton doorgroeide compost per week, bijna 300 gemotiveerde medewerkers en vestigingen in Milsbeek, Moerdijk, Hedel en Ammerzoden is CNC Grondstoffen een toonaangevende speler. Zusterondernemingen van CNC Grondstoffen zijn onder andere AMCO, dat paardenmest inzamelt voor de productie van compost, en CNC Exotic Mushrooms, dat substraten voor de teelt van exotische paddenstoelen produceert. Kijk voor meer informatie over CNC Grondstoffen op www.cncgrondstoffen.nl.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.