meer Nederlandse komkommers naar Polen, Zweden en Denemarken

Frankrijk: import Nederlandse komkommers 20% lager

Het Nederlandse komkommerseizoen is zo goed als afgelopen. Het was een zeer teleurstellend seizoen. In het eerste kwartaal schoten de telersprijzen fors onderuit door een groter Spaans aanbod dan in de voorgaande jaren. Vervolgens werd de sector geconfronteerd met de EHEC-crisis. Met uitzondering van een periode van half april tot en met begin mei lagen de telersprijzen in 2011 onder die van 2010.

Lagere supermarktomzet

Nederlandse supermarkten (excl. Aldi en Lidl) hebben tot en met week 36 voor bijna € 50 miljoen verkocht aan komkommers. Dit was 15 procent lager dan in 2010. Bijna alle belangrijke supermarktketens hadden een lagere omzet, alleen Jumbo bleef stabiel ten opzichte van 2010. Dit kwam doordat Jumbo fors in aantal winkels is gegroeid door het ombouwen van Super de Boer winkels.

Top-3 lagere uitvoer

De uitvoer van Nederlandse komkommer viel tot en met week 36 16 procent lager uit dan in 2010. De export naar Duitsland lag duidelijk lager, maar ook in het Verenigd Koninkrijk zijn minder komkommers afgezet. Frankrijk toonde dit jaar ook minder interesse in Nederlandse komkommer. Zo bleef de import van Nederlandse komkommer in Frankrijk bijna 20 procent achter op 2010. De Franse consumptie viel in de zomer ook lager uit door de EHEC-bacterie in Duitsland. In juni en juli zijn een stuk minder komkommers in Frankrijk verhandeld dan normaal. Naar Polen, Zweden en Denemarken zijn dit jaar meer Nederlandse komkommers uitgevoerd, maar deze landen waren samen goed voor een aandeel van 8 procent in de totale uitvoer.

Vooral Nederlandse komkommer last van crisis

In de eerste zes maanden van 2011 was de totale invoer van komkommers in Duitsland een paar procent kleiner dan een jaar terug. In de eerste drie maanden is er duidelijk meer ingevoerd, terwijl de import in mei en vooral juni lager was. Dit heeft uiteraard te maken met de uitbraak van het EHEC-bacterie. In juni is bijna 80 procent van de komkommerimport in Duitsland afkomstig uit Nederland, terwijl 10 procent van Spaanse herkomst is. In juni 2011 bleef de import 30 procent achter op 2010.

Bron: Marktbeeld Komkommer, Productschap Tuinbouw, www.tuinbouw.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.