VS: Politiek debatteert over aardappelen op schoolmenu

De aardappel staat centraal in het debat over schoolmenu’s dat in Washington gevoerd wordt. Om overgewicht tegen te gaan wil het US Ministerie van Landbouw (DoA) de aardappel niet meer dan twee keer per week op het gesubsidieerde schoolmenu hebben. Nog nooit eerder is er een wet in die richting gemaakt. Het is dan ook niet opmerkelijk dat de aardappeltelers en hun vertegenwoordigers dit niet op zich laten zitten. Afgelopen maandag kwam het voorstel op het programma en de Senatoren uit Maine, Colorado, Idaho, Nebraska en Oregon waren vastbesloten om deze wet snel tegen te houden.

De inzet is hoog, in de VS heeft één op de vier mensen obesitas en één op de drie overgewicht, maar de boeren hebben dit jaar qua weer een slecht jaar gehad en de economie staat ook niet sterk. De aardappeloogst is een van de grootste groenteoogsten in Amerika en boeren verdienen er 3,3 miljard dollar per jaar aan. Per maand eet de typische Amerikaan 4,5 kilo aardappelen. Een onderzoek van Harvard University School of Public Health identificeerde aardappelen als een van de soorten eten die geassocieerd worden met gewichtstoename in een periode van 20 jaar.
Er wordt aangeraden weg te blijven bij aardappelen en ander zetmeelrijk eten. De DoA ziet dit als een mooie gelegenheid om kinderen gezonde gewoontes aan te leren en omdat gedacht wordt dat er bij het ontbreken van de aardappelen wel meer groenten gegeten wordt. De norm van minder dan 2 keer per week aardappelen wordt al in een aantal scholen toegepast, maar de DoA ziet dat er nog een hoop te doen is.
John Keeling, chief executive van de Nationale Aardappel Raad, zegt echter dat er geen bewijs is, dat kinderen ter vervanging van aardappelen meer groenten gaan eten. Verder krijgen Amerikanen minder dan 3% van hun dagelijkse calorieën van aardappelen en zijn ze een goede bron van potassium, iets wat veel Amerikanen in hun dieet missen.

Het is ironisch dat Amerika probeert de aardappelconsumptie naar beneden te krijgen terwijl China de aardappel juist meer aan de man wil brengen. De aardappel is in verhouding tot rijst en graan namelijk er zuinig met water en met de bodem.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.