De appelproductie in China, de grootste producent van de wereld met 44% van de totale productie, is in de laatste 5 jaar toegenomen met 5 miljoen ton. In 2010 bedroeg de oogst 32 miljoen ton, waarvan 25% of ruim 7 miljoen ton bestemd is voor de export. Op dit moment zijn er in China ongeveer 650 appelexportbedrijven.
Chinese Fuji prices (yellow line) has soared to new heights during the 2010 season compared to Washington apple (red line) and Chilean apple (green line).
2010 was het jaar van recordprijzen. Fuji appels noteerden voor de grote maten (64/72/80) tot US $40 per 20 kg en voor de kleinere maten (100/113/125) tot US $35 per 20 kg.
De redenen voor deze hoge prijzen zijn:
1. Waardestijging van de Chinese munt
2. Inflatie
3. Kosten verpakkingsmateriaal
4. Arbeidskosten
5. Teeltkosten
6. Speculatie
The drop of exchange rate between US dollar and Chinese renminbi (RMB) is evidence of Chinese currency appreciation.
De inflatie in China bereikte in de afgelopen maand juni een piek met 6,4% per maand, het hoogste percentage van de afgelopen drie jaar. De officiƫle cijfers voor de inflatie gaan uit van ongeveer 10% per jaar, maar vooral in de grote steden is de officieuze inflatie zeker 15-20% per jaar. Als de prijs voor levensmiddelen toeneemt, stijgen ook de prijzen van appels.
Verpakkingsmateriaal zoals PVC, dat correleert met de gasprijzen, is in China in de afgelopen 5 jaar met 100% gestegen. De papierprijs is sinds 2005 met 40% gestegen. Ook de arbeidskosten stijgen hard en door de trek naar de grote steden is er in de teeltgebieden een tekort aan jonge arbeidskrachten. Telers moeten nu per dag US $23.50 betalen tegen US $4.70 per dag in 2006.
In het algemeen zijn alle kosten gestegen. Kunstmest steeg van 188 dollar per ton tot 626 per ton sinds 2006 en dieselolie is ook 200% duurder geworden.
Ook speculatie is een belangrijke kostenverhoging. Ook de telers speculeren als de prijzen laag zijn en bewaren het fruit in de gekoelde opslag en gebruiken Smartfresh.
Qixia is het grootste intensieve teeltgebied van de wereld en wordt de appelhoofdstad van China genoemd. Hier is de opslagcapaciteit bijna net zo groot als de totale productie, in 2010 1,1 miljoen ton koelcapaciteit. Koelbedrijven moeten door de heftige concurrentie hun prijzen verlagen en fruit uit andere teeltgebieden aantrekken.
In the graph, speculation accounts for 50% in the upward trend of Chinese apple prices.
Wat betreft het huidige seizoen zijn de prijzen voor de vroege rassen zoals Gala, Golden Delicious en Red Delicious met 20% gedaald door de nog grote aanwezige voorraad Fuji in de opslag, die nu tegen elke prijs verkocht worden om plaats te maken voor de volgende oogst.
Oorzaken voor prijsdalingen zijn:
1. Speculatie
3. De hoge koers van de munt maakt import aantrekkelijk
Volgens Leung zullen er behalve door speculatie geen goedkope Fuji appelen meer te koop zijn. Met de groeiende economie van China en de sterke munt zal de export jaarlijks afnemen door de hoge exportprijzen.