Marokko weigert Noord-Ierse pootaardappelen

Vertegenwoordigers van Stormont krijgen de wind van voren van het bestuur. De aardappels, die bestemd waren voor de Marokkaanse markt, zijn afgewezen omdat ze ziek waren. De DARD (Department of Agriculture and Rural Development) vertegenwoordigers moeten voor een comité verschijnen om uit te leggen waarom 1.000 ton Co Down aardappelen vernietigd moesten worden.

De aardappelen zouden besmet zijn geweest met zilverschurft, zo zeiden Marokkaanse gezondheidsofficieren. Nederlandse, Franse en Schotse aardappelen werden ook geweigerd. In Ierland klonk verbazing over de “besmetting”, omdat er geen sprake van leek te zijn toen de aardappelen het land verlieten. Ook de Ierse overheidsinspectie had de aardappelen goedgekeurd.

De producenten van de Ulster Potato Association hadden Marokko gemeld, dat ze de aardappelen terug moesten sturen of moesten betalen voor het vernietigen er van. Er werd gekozen voor het laatste, wat ongeveer 17.000 Pond koste, maar de uiteindelijke verliezen die de producenten maken, is rond de 500.000 Pond. Het incident wordt door het comité als gênant ervaren en mag zeker niet weer gebeuren, zo stelt comité voorzitter Paul Frew. Noord Ierland exporteert aardappelen naar veel verschillende landen en dit incident kan erg nadelige gevolgen hebben voor de locale telers.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.