geen gevolgen Nederlandse markt

Beperking Papaja VS

De papajamarkt in de VS voelt de gevolgen van de waarschuwing van de FDA op het Mexicaanse product nog steeds. De beperking werd opgelegd vanwege de angst voor een salmonellabesmetting. Sinds augustus moeten alle papajazendingen drie maal worden getest en de juiste documenten van het laboratorium bevatten, waaruit blijkt dat de vruchten vrij zijn van salmonella. De waarschuwing is nog steeds van kracht en volgens de FDA voor onbepaalde tijd.

Volgens importeur Ayco Farms wordt de markt ernstig beperkt door de waarschuwing. De volumes van de Mexicaanse papaja's zijn sinds eind juli afgenomen en in september niet toegenomen. De import is echter nog gelijk aan 2010. De prijzen liggen iets hoger dan normaal, omdat het de verladers veel tijd en geld kost om de zendingen in de VS te krijgen. Volgens de importeur leidt vooral de moeite, die het kost om de papaja's op de markt te brengen, tot frustratie bij de exporteurs.

Buurland Guatamala lijkt te profiteren van de gehele situatie. De retailers zijn volgens de Amerikaanse importeur tevreden met de papaja's uit het land. Ook de export vanuit Belize heeft een boost gekregen. Zo importeerde Brooks Tropicals deze maand 90% van alle papaja's uit Belize om de rompslomp met het Mexicaanse product te omzeilen.

Nederlandse importeurs laten weten niets te merken van de beperking op Mexicaanse papaja's. Nature's Pride en Hagé International importeren geen papaja's vanuit Mexico en er is volgens hen ook weinig verandering merken in de afzet van de Braziliaanse. 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.