Winstdaling bananenbedrijven

Chiquita, Dole en Del Monte zullen moeten inleveren nu de economische crisis de banananmarkt in Europa onder druk zet. De stand van de euro ten opzichte van de dollar en de situatie in Griekenland maken het de bedrijven volgens marktanalist Heather Jones niet gemakkelijk. "De zwakke (Europese) prijzen en de onzekere vooruitzichten van de euro zullen de inkomsten van de bananenbedrijven niet ten gunste komen."

Volgens haar wordt met name Chiquita geconfronteerd met een aantal factoren, waarover ze geen controle heeft, zoals een versnipperde Europese bananenmarkt en de economische onrust. Sinds eind augustus heeft de euro meer dan 7% van zijn waarde verloren tegenover de dollar. Daarmee daalde ook de prijs van de bananen. Volgens de marktanalist maakte de bananenmarkt in Europa deze zomer een aantal van zijn slechtste weken in de historie mee.

Chiquita, Dole en Fresh Del Monte zijn goed voor ongeveer 85% van de Amerikaanse invoer van bananen en belangrijke leveranciers voor Europa. De aandelen van Dole en Fresh Del Monte zijn met respectievelijk 28% en 8,3% gedaald dit jaar. De marktanalist voorziet een daling van de inkomsten per aandeel. Chiquita van 92 cent naar 58 cent per aandeel, Dole van 1,52 naar 1,38 per aandeel en Del Monte van 1,81 naar 1,63 per aandeel.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.