Kamp wil Benelux-aanpak Oost-Europese migranten

Nederland, België en Luxemburg moeten samenwerken om de toestroom van Oost-Europese arbeidsmigranten in goede banen te leiden. Dat staat in een samenwerkingsverklaring met Vlaanderen, die maandagmiddag onder anderen namens minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) wordt ondertekend.

Kamp wil Benelux-aanpak Oost-Europese migranten

Het gaat volgens een woordvoerder van de minister om een eerste stap. "Wij hopen dat de rest van België en Luxemburg zich hierbij aansluiten." De Nederlandse ambassadeur in België Henne Schuwer ondertekent de verklaring maandag namens Kamp. Verder zetten Vlaamse ministers en burgemeesters of wethouders van onder meer Antwerpen, Gent, Rotterdam, Den Haag, Dordrecht, Breda en Eindhoven hun handtekening.

Doordat EU-burgers niet buiten de grens mogen worden gehouden, is er de laatste jaren een sterke instroom van EU-burgers uit Midden- en Oost-Europa. "Malafide uitzendbureaus zijn een voorbeeld van een probleem, dat we gezamenlijk beter kunnen aanpakken", zegt de woordvoerder. "Er zijn uitzendbureaus, die hun personeel onderbetalen en veel te lang laten werken. Als je dat hier aanpakt, wijken ze uit naar België. Door samen te werken kun je zoiets sneller aanpakken."

De ondertekenaars van de verklaring willen verder de toestroom van migranten in kaart brengen, voorkomen dat problemen worden doorgeschoven naar een andere stad en het 'al te rooskleurig beeld van de Benelux' dat arbeidsmigranten zouden hebben, bijsturen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.